Harry Potter in memoriam

Så var det då klart. Ett av tidernas största barn/ungdoms/allålders-fenomen har nått sitt slut. Med sjunde och sista boken om Harry Potter har J. K. Rowling skrivit in sig i litteraturhistorien – inte bara  försäljningssiffermässigt. The Deathly Hallows är verkligen riktigt spännande och innebär ett ”värdigt” slut på serien. Slutet på serien alltså.

Däremot är slutet på denna enskilda bok är inget annat än ett antiklimax. Vadå 19 år senare? Vadå Harry lyckligt gift, med barnvagn och medelåldersfasoner? Man blir iskall. Hur kul är det att tänka sig Harry och Ron i brynja med öl i handen, skrockande framför Quidditchmatchen? Magin dör…Så får man bara göra om man har världens samtliga barnombudsmän kring halsen som tvingar en till ett rosakladdigt slut i överdriven omtanke om alla potentiella psykbryt bland de minderåriga läsarna. Men egentligen inte ens då.

I övrigt sved det till i hjärtat över Dobbys öde. Och Snapes.

11 reaktioner på ”Harry Potter in memoriam

 1. Om jag vore världens samtliga barnombudsmän så skulle jag snarare samla hötjugorna och tåga till The Rowling Manor (hon har väl ett sånt?) i en skrikande mobb efter det där slutkapitlet. Här kämpar såväl fantasyförfattare som psykologer (och barnombudsmän!) livet ur sig med att lära folk att leva vidare trots sorger – och så lanserar världens mest populära författare ett slut där uppenbarligen förträngning är det bästa sättet att hantera förluster.
  Man tager sig för pannan. Det ska ju vara som i Sagan om ringen, de onda får däng men till ett fruktansvärt pris som ingen riktigt hämtar sig från.
  Sådär som det bara i bästa fall är i verkligheten, alltså, men som litteraturen försöker lura i oss att det blir om man bara hänger i och är snäll.
  Och förresten, inte ville man att Hermione skulle gå från outhärdlig besserwisser till mesig hålla-med-fru? Hon måste ha fått en överdos gröt i huvet.

 2. Ja, det är sant tragiskt det där med Hermiones grötskalleöde (vad ser hon egentligen i Ron???).

  Det är möjligt att boken på Marianergravsnivån är en synnerligen allvarlig kritik över vad som så ofta händer med begåvade, självständiga och drivna flickor i vårt samhälle…de gifter sig inte så sällan med killar som Ron och dukar under i mellanmjölkeland. Beware!

 3. Men det är egentligen inget större fel på Ron som person, tycker jag. Rar. korkad och lite Samwise Gamgi-trofast, det kan man väl få vara? Det läskiga är vad som händer mellan Ron och Hermione när de gifter sig. Invasion of the body snatchers! När de bara är kompisar har Ron jätterespekt för Hermiones kunskaper och Hermione är rätt föraktfull mot Rons dumhet, när de sen är ett tryggt föräldrapar (i slutkapitlet) har Ron förvandlats till en riktigt äcklig höhö-pappa som snor hela avskedsstunden från barnen genom putslustigheter, medan Hermione bara ler hult och säger nåt jönsigt om att hon alltid tror på hans oerhörda förmågor, minsann. Man får lust att citera Ron själv ur filmen ”Harry Potter and the order of the phoenix”: ”Who are you and what have you done to Hermione?”
  Burr, sa Kasper. Ska Rowling få skrämma små flickor på det där sättet?

 4. Jo, jag såg att någon magsur bitter brittisk kritiker hade kallat hennes språk infantilt och allt vad det var. Hon hotade väl också den hela brittiska litterära traditionen…Vad det handlar om är avundsjuka och frustration över att kritikerna (typ, såna som jag) inte längre STYR vad läsarna konsumerar. Läsarna, och då särskilt barn, läser ju vad de omedelbart tycker om och inte nödvändigtvis fiiinlitteraturen som vi kritiker många gånger lyfter fram. Rowlings språk fungerar uppenbarligen och hon kan ju helt klart berätta en spännande historia. Vad mer kan man begära?

 5. Jag litar på dig Steven, har inte läst Rowlings själv. Men är lite orolig för populärlitteratur sedan jag läste tre sidor i Läckbergs bok. Skriver som Nicke Lilltroll pratar sa Mankell – och då är han snäll.

 6. Jenny,

  Vad gäller Camilla Läckbergs böcker är jag helt okunnig. Däremot utkämpar hon och Katrin Z en veritabel Bossfight på sina respektive bloggar. Påminner faktiskt lite om den klassiska Jag-Är-Det-Ondas-Genius-Duellen mellan Laszlo Carreidas och Rastapopoulos på den där avlägsna ön i Tintin-äventyret, Plan 714 till Sydney. Läst den?

  De sticker sig båda på sanningsserum…och då händer det grejer! Undrar om det hänt något liknande med dessa damer?

 7. Det är väl ännu en utväxt på den här litteraturdebattsbölden som växt fram under de senaste månaderna. I ena ringhörnan, Ranelid, Brunner och alla anonyma, ickesäljande ”kvalitetsförfattare”. Mot dem står de som tjänar riktigt bra, dvs Deckardrottningarna, Guillou och nu senast Leif GW (och på det internationella planet, JK Rowling).

  Den av Deckardrottningarna som ständigt nämnts i debatten som ett avskräckande exempel har av någon anledning oftast varit Camilla Läckberg.

  Och vad nu Katrin Z (på Stureplan) har för drivkrafter i denna pseudodebatt vet jag inte, men hon skräder inte orden.

  Framgångar skapar naturligtvis avund, och sanslösa framgångar skapar frustrationer och aversioner. Jag tror egentligen Läckberg drabbats av samma fenomen som Rowling – att det helt enkelt rinner över för vissa personer när supersäljarnas framgångar syns och hörs överallt och mer eller mindre trycks ner i halsen på en genom alla medier. Kanske är det en av orsakerna. En slags förvriden jante och just nu är det Läckberg som snurrar i malströmmen.

  Du kan läsa mer om allt detta på Läckbergs blogg:

  http://www.camillalackberg.com/

 8. Jovisst – du har ju alldeles rätt. Jag har aldrig förstått vem som egentligen kan säga något om det. Läckberg försörjer sig och sina barn och betalar säkert ganska mycket skatt. Vem kan invända mot det? Det är ingen annans sak. Och vem kan säga att Rowling inte är en positiv kraft?

  Ändå, trots att ”underhållningslitteratur” är min favvo-genre var jag helt chockad när jag läste Läckberg. Nu vågar jag bara läsa rekommenderad ny underhållningslitteratur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s