Indiana Jones i Notting Hill

img002_edited.jpg

Jag måste erkänna att jag gav efter för lite ”turisteri” när jag för någon månad sedan klev in i The Travel Bookshop, på 13 Blenheim Crescent i Notting Hill. Ja, den där bokhandeln som Hugh Grant jobbar i, i filmen Notting Hill. Men bokhandeln finns på riktigt och är verkligen en av de bästa i sitt slag.

Böckerna var sorterade efter geografi – inte författare. Vet du vart du ska, är det bara att gå till hyllan och välja och vraka. I mitt fall höll jag mig främst vid asienavdelningen denna gång. I händerna, Jason Elliots senaste bok om Iran och någon annan bok om Tibet.

Efter ett tag för att vara helt säker frågar jag den unge killen vid kassan som själv satt böjd över en bok, om han kan rekommendera något särskilt, om han hade någon egen favorit som jag kanske missat. Han lyste upp (som det heter) och sa: There is one exceptional book! I´ve never read anything like it!

Boken, Eastern Approaches (1949) av Fitzroy Maclean är något av det mest sanslösa men också mest inspirerande jag någonsin läst. Hur är det möjligt att en människa kan riskera så mycket, vara med att forma historien i så hög grad och överleva det hela, som denne sympatiske skotte? Och dessutom skriva om det så himla bra?

Maclean som dog bara för några år sedan, skriver i boken om åren mellan 1937 och slutet på Andra världskriget. Han hinner med att vara diplomat i Moskva innan krigsutbrottet, och som en av få bevittna de stora offentliga skenrättegångarna då Stalin rensade ut i partitoppen, han hinner med att leka kurragömma med NKVD i Centralasien för att hans nyfikenhet driver honom till de vid tiden lika magiska som förbjudna städerna, Samarkand och Bokhara, han korsar Oxus och tar sig till Afghanistan med säkerhetspolisen i hasorna, han säger upp sin stjärndiplomatkarriär och tar värvning vid krigsutbrottet och hamnar i Egypten där han blir en av de första som söker sig till den nybildade elitstyrkan, SAS och som sådan bidrar han, genom att konstant befinna sig bakom fiendens linjer, att hejda Rommels framfart. Han väljs sedan ut att representera de allierade styrkorna hos partisanerna på Balkan och hoppar sin vana trogen fallskärm en natt över Bosnien, och är den första utifrån som träffar Tito. Tillsammans med denne organiserar han sedan, gömda i de bosniska skogarna, den allierade hjälpen till partisanerna och motståndet mot tyskarna.

Det låter som något ur Biggles eller Indiana Jones-filmmanus. Och allt är på riktigt. Eastern Approaches sätter verkligen vardagens utmaningar i ett nytt ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s