Familjen Kalahari önskar en taxi

För något år sedan efter en lika trevlig som sen middag hos vänner en bit från stan skulle jag så ringa efter taxi. Det var tidigt på morgonen och då det endast finns ett taxibolag i Örnsköldsvik, så borde det knappast innebära några förseningar. Det tar ju ändå bara 10 minuter in till stan.

Då våra vänner precis kommit hem från en resa till Zambia och Malawi, och samtalet i huvudsak rört sig om denna resa så blev snacket med taxibolaget så här.

– Öviks taxi.

– Ja hej, kan jag få en taxi till Paddal.

– Då kommer den om tio minuter. Vilket namn?

(lika inspirerat som oövertänkt säger jag då)

 – Familjen Lilongwe.

(en stunds tystnad, tvekan. Och sedan en smula ansträngt avslappnat).

– Kan jag få namnet en gång till?

-Lilongwe. Li-long-we.

(Ja. Malawis huvudstad och ett absolut värdigt och imposant namn att beställa en taxi i. Tyckte jag.)

– Ja… då kommer den snart.

De tio minutrarna blev 40. Varför denna märkliga försening?  Inte kunde väl Ö-viks taxi ligga i någon för mig okänd tvist med staten Malawi och dess fredliga invånare? Hade de kanske obetalda taxiräkningar som gjorde taxibolaget ovilligt att hålla de utlovade tiderna? Jag fick dock inga svar.

Men då jag och min familj förra helgen åter var hos dessa vänner och åter skulle beställa taxi på småtimmarna, kom jag ihåg denna episod och jag kände mig plötsligt nyfiken att testa en ny plats i södra Afrika. Och jag undvek NOGA Malawis samtliga byar, städer, vattendrag, fotbollslag, nationalblommor och försvunna presidentkandidater för att denna gång INTE trampa på några ömma tår. För inte kunde väl vårt lokala taxibolag ligga i tvist med en hel nationalpark i Botswana? Tänkte jag och ringde upp. 

– Öviks taxi, hallå.

-Kan jag få beställa en taxi till Paddal.

– Ja då kommer den om femton minuter. I vilket namn?

– Familjen Okawango.

(…?…)

  Efter att det gått närmare en timme och ingen taxi kommit ringde jag upp igen och frågade vad som stod på.

-Vad var namnet?

-O-ka-wang-o.

– Jaha…(?)…Vange…till Paddal, ja den ska komma när som helst…

Det visade sig osannolikt nog, att även Okawangodeltat, en av världens största och viktigaste våtmarker i Botswana utgjorde ett problem för taxibolaget. Hur kan jag ha sån otur två gånger i rad? 

Så jag har nu bestämt mig för att testa teorin en sista gång. Kanske har det med vatten att göra? För mycket vatten i deltat…och i Malawisjön? Jag har därför bestämt mig för en mycket torrare variant denna gång, ett mer passande namn för servicen de erbjudit.

– Öviks taxi, hallå

– Familjen Kalahari önskar åka taxi till centrala Örnsköldsvik.

Detta måste väl ändå gå. Vad kan annars vara problemet?

7 reaktioner på ”Familjen Kalahari önskar en taxi

  1. Detta fotburna adelsmärke i plast har gjort 85% av människorna i Övik till VIP-kunder hos Öviks taxi. Vi andra 15% (eller är vi kanske färre än så?) får gott vänta som familjen Okawango…

  2. Möjligen har telefonisten uppfattat beställningen som att kunden driver med henne, eftersom namnet inte sas passar inom ramen, därför har hon förmodligen inte skickat någon bil. Jag jobbar inom taxi och vi har haft folk som beställt taxi i namnet Kalle Anka, det lät inte alltför seriöst. Bor nu i en stad där alla möjliga och omöjliga namn finns, många går inte att stava till, vi skickar bilar till alla oavsett vad dom heter. Vi tar då tel nr av kunden och chauffören ringer upp kunden då han/hon är på väg, det funkar bäst då det är högtrafik, halt väglag, sent på natten, svår vägbeskrivning, eller andra komplikationer.

  3. Nu är det ju faktiskt så här att du MÅSTE hålla i sär fakta.
    Övik Taxi fanns inte för några år sedan. Det bolag som du refererar till heter ÖRNTAXI. Det startade ett nytt bolag i Övik i juni 2008 som heter Övik Taxi. Men dom har inget med din historia om till gjorda namn att göra. Att du fick vänta i 40 minuter på ÖrnTaxi är inget ovanligt, även idag trots konkurens från Övik Taxi som däremot tycker jag håller tiderna exeptionelt bra. Jag rekomenderar att nästa gång du kommer till Övik och vill ha en taxi i tid, ringer Övik Taxi 77 00 00, dom hämtar och lämnar i tid utan att för den skull köra som dårar vilket jag upplevt några gånger med det andra bolaget, ÖrnTaxi. Mvh Drutten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s