”BeeJay was in da grave”

Birger jarl till Bjälbo. Sentida bild med okänd modell. 

Äntligen! En vår tids stora mysterier är på väg att få sin upplösning. DNA-testet av Birger Jarls kvarlevor. De senaste månadernas heta snackis i Övik har varit huruvida kvarlevorna i Varnhems klosterkyrka i Västergötland verkligen innehåller BJs stofft eller någon ”förfalskares” som maliciöst nog lagt sina egna benrester i kändisgraven. En 1200-talsstalker. Gud förbjude!

Staten har klokt nog i flera års tid låtit vuxna människor arbeta och få sin utkomst från detta viktiga DNA-arbete och nu i veckan ska det alltså avslöjas. Nog pirrar det allt i deltagarnas magar. Hur kommer avslutningsfesten se ut? Har de redan dukat? Blir det upptryckta t-shirts för ”DNA-gänget 2007” eller ”BeeJay was in da grave”.  Kanske roliga hattar och högtidstal?

Men tänk om det inte är BJ? Vad händer då?

I Övik satsas det i alla fall för fullt. En del verkar helt säkra på att det är medeltidshjälten i graven. Andra tvekar och fruktar de följande upploppen om det skulle visa sig att det endast är en body double (vilket historiker menar var mycket vanligt vid tiden). Alltså tar de flesta handlare i stan och spikar för sina skyltfönster just nu. För säkerhets skull. Piketpoliserna (båda två) har redan parkerat vid samtliga korsningar (båda två) där de planderade festligheterna ska äga rum.

Mina tankar går dock till ”DNA-gänget 2007”. Vad ska de nu göra efter alla dessa år av banbrytande arbete i klosterkyrkans gravkammare? Kanske kan de slå mynt av sitt arbete och sälja signerade kopior av DNA-kungens benbitar. Kanske kan de fortsätta med andra liknande projekt, DNA-bestämning av diverse levande och döda kändisar (och de därimellan). TV-serie, kanske? HBO satsar säkert på en flersäsongsserie om Varnhemsforskarna.

Annars skulle jag gärna ha ett signerat kändisintyg på väggen att jag verkligen är jag. För tänk om någon annan har tagit min plats, stulit min identitet och sitter och skriver detta just nu utan att JAG egentligen vet om det.

Någon som har telefonnumret till Varnhem? Eller festlokalen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s