”Cathys bok”. Recension i DN

I dagens DN recenserar jag Cathys bok, en fascinerande och välskriven, men också skrämmande bok.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1353&a=688123

 Jag fascineras naturligtvis över kreativiteten och lekfullheten i att skapa en bok som ett Alernate Reality Game (ARG) – normalt ett slags lajv på nätet. Fenomenet visar att böcker och texter faktiskt kan lyftas ur bokhyllorna och de söndagsstängda biblioteken och engagera de unga läsarna i realtid där de nu befinner sig – inte så sällan på internet.

Men samtidigt så skrämmer det också en smula. Anledningen till att bokförlagen satsar SÅ mycket resurser på ett ARG vid ett boksläpp är knappast bara att höja försäljningen av böckerna något. De säljer naturligtvis också reklamtid. Själv snubblade jag på ren produktplacering som inte hade ett dugg med bokens handling (eller mig) att göra.

En pinsam sådan dessutom.

Dessutom kvarstår ju frågan om det vi ser och gör på nätet är ”verkligt”. Chattar vi med verkliga personer, besöker vi verkligen företag som existerar, har händelser som vi läser om verkligen hänt?  Det ARG visar upp är ett lekfullt och (visserligen) kommersiellt nyttjande av cyberrymden. Men när kommer de allvarliga fusionerna mellan kommersiellt och politiskt nyttjande? Eller är de redan igång? (Obligatorisk omläsning av William Gibson och Philip K. Dick, genast!)

Konspirationsteorierna lär också kunna få ny näring, och Dan Brown kan äntligen skriva en ny bok även han. Världen har förlåtit dig, Dan! Du hade rätt hela tiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s