Visst måste man få ställa krav?

I kapitlet ”kritiska och överbeskyddande fäder som inte är särskilt roade av att pubertala pojkar med handsvett, finnar och flackande blick ska stänga in sig på sina döttrars rum”, finns genom historien en hel del att välja på. Men man kan dock trösta sig när man känner sig som en omodern, oupplyst idiot, att det alltid finns någon som är värre. Och det fanns den som var värst av alla.

Han hette Yspaddaden Jättehuvud, och var far till Olwen. Om detta går att läsa i surpappalitteraturens kioskvältare nummer 1, Mabinogion.

Tonårsgangsta-killen i detta fall, hette Culhwch och var ”connected”. Han var nämligen polare med Kung Artur och kunde därför peka på den brud han ville ha. Och han ville ha Olwen. Det han inte räknat med var Olwens pappa, Yspaddaden Jättehuvuds överbeskyddande sidor (kalla det gärna kärlek). Han gillade nämligen inte alls idén att lämna ifrån sig Olwen. Och Yspaddaden ställde krav som skulle få de flesta spagettibenskillar att snabbt kickstarta mopeden och åka hem igen. Men Culhwch hade naturligtvis den dryga tonåringens överlägsna attityd och självförtroende. ”Kan allt! Fixar allt!”

Så Yspaddaden Jättehuvud ställde sina rimliga krav. Och gick ut lite lätt i början.

Culhwch skulle under en och samma dag riva upp och bränna samtliga rötter på en hög kulle för att göda marken, plöja den, så den och vänta tills säden mognar, skörda säden, mala mjöl, baka bröd och göra starka drycker av säden till bröllopsfesten…under en och samma dag.

”Det blir lätt” svarade den osnutne Culhwch.

Om detta skulle lyckas var han tvungen att skaffa honung nio gånger sötare än den första skörden och utan vax och bin däri för att kunna brygga bröllopsdrycken.

”Svårt för dig, lätt för mig” svarade Culhwch.

Om detta skulle lyckas var han dessutom tvungen att skaffa fram Llwyrs kärl på tjugofyra skäppor för i inget annat kärl kunde honungen bevaras.

”Svårt för dig, lätt för mig” svarade Culhwch.

Om detta också skulle lyckas var han tvungen att skaffa fram Gwyddneu Garanhirs korg som var minst sagt rymlig. Om hela världen kom i grupper om tre gånger nio män, skulle alla ändå finna den mat de helst ville äta i denna korg, och ur den ville Yspaddaden äta på bröllopsnatten.

”Svårt för dig, lätt för mig” svarade Culhwch.

(man anar dock en viss ökad frustration hos pappan som höjer insatsen något efter dessa inledande lättare uppgifter…)

Om han lyckades med dessa (och en mängd andra) uppgifter, så ville han minsann raka sig till bröllopet. Men för att lyckas med det behövde han ha vildsvinsgalten Yskithyrwynns betar, och dessa måste slitas ur dennes käft när han bökar i jorden…OCH för att bevara dessa betar litar Yspaddaden inte på någon annan än kung Kado i det avlägsna Skottland och denne ville minsann inte komma frivilligt….OCH lyckades han med det så måste Yspaddadens skägg ryckas ut för att han ska kunna bli ordentligt rakad och för att lyckas med detta behöver han häxan Gorddus, den kolsvartas blod (som alla vet är dotter till Gorwenn den kritvita som bor vid gränsen till underjorden)…OCH om han lyckades skaffa fram detta blod så måste det vara varmt…OCH det enda som kan bevara värmen är dvärgen Gwiddolwyn Gorrs magiska buteljer och denne ger inte ifrån sig något frivilligt….OCH färsk mjölk ska det vara till alla gästerna, men för att mjölken inte ska surna måste den förvaras i Rinnon den hemlighetsfulles flaskor…OCH om detta skulle lyckas ville Yspaddaden även kamma sitt toviga hår som endast kunde redas ut med en enda kam i världen, och den sitter mellan ögonen på galten Trwyth, kung Taredds son och denne hittar han inte så lätt…OCH den enda som kan spåra upp denna galt, är hunden Drutwyn, Greits lille hund och honom finner han inte så lätt…OCH om han skulle finna hunden så finns det bara en enda länk som kan binda hunden Drutwyn, det är Kwrs Kant Ewins länk…och den finner man inte så lätt…OCH…

 ”Svårt för dig, lätt för mig” svarade Culhwch efter varje uppgift.

…ja så här fortsätter det länge till. En historiskt svårflörtad pappa till en tonårsdotter han älskar över allt annat och som inte gillar stöddige Culhwch. Hur det slutligen går kan man läsa i historien om Culhwch och Olwen i Mabinogion.

Visst har man som pappa ändå rätt att ställa krav? Bara några i alla fall? Själv funderar jag, när den dagen kommer på det där med galten Trwyth. Det är väl ändå ett ganska rimligt krav på en blivande måg? Eftersom man till och från har en bad hair day, så kanske den där kammen som sitter mellan ögonen på galten, som bara kan finnas av hunden som bara kan bindas av länken som bara…

En reaktion på ”Visst måste man få ställa krav?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s