Ord som borde förbjudas 2: Akt

Ja, nu menar jag inte Akt i teateranvändningen av ordet.

Jag menar den uppblåsta och outhärdligt fåniga användningen av främst Rolling Stone-musikjournalistwannabees som inte inser att ett gäng långhåriga fjortisar som har sin första vingliga spelning på högstadiediscot i Åsele eller i Sunne INTE kan kallas en ”Dödsmetall-akt” – eller barnkören som sjunger otajt på skolavslutningen i Pajala inte är en ”hiphop-akt”.

För då ljuger man.

I Öviks lokaltidning förekommer användningen av detta ord i musiksammanhang förhållandevis ofta. Hos oss är allt en AKT tydligen. Varenda spelning på ungdomshaket, Sliperiet blir en AKT. ”Trashmetall-AKT” från Domsjö; ”Grunge-AKT” från Gottne; ”Folkmusik-AKT” från Kulturskolan; ”Schlager-AKT” från Kubbe-Norrflärke…

Ja, ja, ja…jag vet att det är de lokala recensenternas behov av att känna sig viktiga, vara en del av det stora mediala MTV-bruset, men hur långt kan missbruket drivas innan någon redaktör slutligen vaknar till och reagerar? Det påminner mest om Kejsarens nya kläder. Men vem ska spela den lilla pojkens roll i sagan?

Missbruket är dessutom smittsamt. För någon vecka sedan såg jag att användandet även hade ätit sig in på sportredaktionen på samma tidning…en reporter beskrev det monumentala dramat i en fotbollsmatch i någon division med hög siffra med  ”i den första akten så drev hemmalaget på…”

Det kan faktiskt inte bli tydligare.

Så-Bort-Med-Det-Bara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s