Hay moros en la costa

 

 Spanska ordspråk och talesätt ingår inte i det jag i ärlighetens namn kan kalla min profession. Men ibland är till och med dessa begripliga. Hay moros en la costa – det finns morer vid kusten, är just ett sådant. I alla fall i ett medeltidskristet, andalusiskt perspektiv. När det siktades morer vid kusten var man tvungen att vara uppmärksam, att hålla ögonen öppna. En invasion kanske var i antågande.

Beware.

Den svenska motsvarigheten är det etymologiskt dunkla och naturmystikesoteriska, att ana ugglor i mossen.  Känns dock inte lika farligt som morerna vid kusten. Ett varningsfinger för bitska ugglor under bärplockningen kanske?

Till veckan ger jag mig av till Andalusien på spaning efter de morer som flytt. Jag tänker mig först till Granada med sitt Alhambra – det sista moriska fästet att falla på den Iberiska halvön. Cordoba står sedan på tur, och ännu lite längre fram Toledo.

Vi får se hur frekvent uppdateringen av bloggen blir under resan. Det finns ju annat att göra än att hänga på internetkaféer, men några reflektioner blir det garanterat. Att fritt ströva i denna del av världen hör ju till mina favoritsysselsättningar, vilket generationer av fenicier, greker, romare, visigoter och vandaler, iberer, morer, romer, judar, kastillianer, socialister och fascister, författare och filmare och en miljard soltörstiga britter före mig redan konstaterat.

Hay inglèses en la costa.

Beware!

2 reaktioner på ”Hay moros en la costa

  1. Din resa får mig att minnas tre års studier i spanska för den gode Tage. Möjligen kan den så nyttiga frasen:!(fast uppochner) Esto es una verdadera verguenza! vara dig till gagn. Fast å andra sidan om du nu skulle bli förolämpad av en mor sker det säkert till ljudet av ett vinande svärd och ord saknar betydelse.

    Vaya con Dios, Steven

  2. Ja, Andalusien är inget mellanmjölkeland. Att bli skamligt behandlad innebär naturlagsmässigt att knivarna åker fram…det är ju seden man får ta. Jag reser i mina knähöga skinnstövlar, men tio dolda knivfack, så jag ska nog klara mig när situationerna uppstår.

    Men om morerna verkligen ”seglar upp” då jag är där, sker attackerna snarare bombvägen på järnvägsstationer eller i något köpcentrum. Så mina pampiga caballero-stövlar lär väl knappast hjälpa då…

    Hasta la vista, C.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s