T-shirts, travelling and identity

30/10   Toledo

I Toledo har jag haft tid att reflektera over en eventuell framtida doktorsavhandling. ”T-shirts, travelling and identity”. I mina ganska omfattande faeltstudier har jag identifierat tre huvudgrupper av Tshirtkopare bland de som reser.

Grupp 1: De som koper en Tshirt hemma for att visa var man kommer ifraan. Den sk. ”Hemmalaget-gruppen”. Haer finns exempelvis den klassiska roda CANADA-Tshirten, nystruken och nykopt for att saega till alla andra trevliga kanadensare att vill ni prata om Kanada med mig nu naer ni aer i Spanien, saa var saa goda.  Inga storre regionala inzoomningar. Naer denna grupp aer utomlands aer de ju fraemst nationalister. Det aer de mot vaerlden.

Grupp 2: De som koper en Toledo-Tshirt i Toledo, och en Disneyland-Tshirt i Disneyland OCH sedan tar paa sig den paa plats for att bekraefta att de verkligen aer daer. I denna grupp finns aeven den stora undergrupp av baseballhat-nyttjare. De klassiska NYC-kepsarna paa medelaalders svenskar och osteuropeer paa besok i New York. Den sk ”Bekraeftelsegruppen” eller ”Ju-mer-vi-aer-tillsammans-gruppen”.

Grupp 3: Denna grupp vill INTE tillhora ett kollektiv, och skulle aldrig kopa en Canada-T-shirt. I denna den minsta huvudgruppen ingaar de resenaerer som koper Tshirts for publiken paa hemmaplan. Dessa skulle aldrig ta paa sig sina Tshirts paa resan (daa de skulla ansluta till grupp 2, vilket de skulle avsky), utan sparar sina inkop med en samlares omsorg. Detta aer den sk ”Statusgruppen”. De vill baera sina T-shirts som troféer over svaara resmaal som de flesta bara drommer om. Haer finns exempelvis QueenstownTshirts och aennu baettre, A.J.Hackett-Tshirts som visar att man har hoppat alla tre klassiska Bungyhopp under samma dag.

En sann raritet som ger hog status i denna resegrupp.

Detsamma kan man saega om de som kommer till jobbet med en lagom sliten Murchison Falls-Tshirt, eller kanske en fraan Ushuaia, eller Hindukush. Maalet med detta poserande aer att visa var man har varit och aenda inte tala om det. Ett delmaal aer naturligtvis naer naagon maaste fraaga var Ushuaia ligger.

– Jasaa? Du vet inte det…(njuuuter), det aer en liten overskattad haala i sydligaste Patagonien och utskeppningshamn for de flesta expeditioner till Antarktis som foraesten ocksaa aer ganska overskattat. Mest is daernere forstaar du. J-gt kallt staelle.

I Toledos medeltidslabyrinter ser jag ganska maanga i grupp 1 och 2. Vaeldigt faa fraan Queenstown och ingen fraan Ushuaia.

9 reaktioner på ”T-shirts, travelling and identity

 1. This IS a somewhat tricky thesis to complete, indeed! Them shirts keep turning upp all the time, everywhere…

  Who is the mastermind behind the T-shirt mystery? It keeps eluding me.

 2. Vi med slitna Murchinson Falls T-shirts håller oss borta från EU-zonen som du vet. Den kategorin T-shirts gör sig bäst på Kao San Road. ”Endast-för-de-invigda-principen” du vet. Står man och målar sitt hus i Paddal med en sliten bungee-t-shirt från Zambesi är chansen liten att man får uppskattning för den. (Jo, det heter bungee och inte bungy när man vistas sub-sahara!)
  Har läst Food Noir och tyckte om den. Kändes som att det var en bok du velat stå som författare till.
  Nu ska jag och Annelie fortsätta med att hyvla vit tryffel över våra rostade bröd och skölja ner det med världens bästa grisfett.

 3. Precis min poaeng.
  Traakiga EU har aldrig varit ngt for Kao San-folket. Inte tillraeckligt ”exotiskt” gissar jag. Traengseln med hundra tusen andra ”invigda” med liknande T-shirts i Bangkok verkar vara hojden av upplysning. En upplevelse jag sjaelv tyvaer forvaegrats. Kanske i naesta liv.
  Det daer med att ”skolja” ner vit tryffel med grisfett…laet minst sagt exotiskt. Men det kanske aer ett recept fraan Sub-Sahara?
  Haelsa A.

 4. Jambo!
  Tur att man har en vän som verkligen kan uppskatta värdet av en bleknad t-shirt från Stevens Resthouse i Malawi. En som verkligen vet exakt hur utanför EU det är. En som vet precis hur sub-sahara det ligger.
  Du avslöjade aldrig vilken kategori du själv tillhör eller är det så att det finns en till hemlig kategori? Och då menar jag inte människor som går med bar överkropp, för det måste väl också räcka för att bilda egen kategori. You’ll have to get your hands one of those ugly t-shirts one day!
  Hälsa hela gänget!

 5. Hola!

  Tillbaka i ÅÄÖ-landet igen, fast fortfarande mellan två flyg.
  Jag ber att få gratulera till att du har en sådan vän du kan visa t-shirtarna för, och som verkligen vet hur de ska ”tolkas” och ”förstås”. Vem är det egentligen?
  Säkert bortkastat kunskap på mig.
  Men jag kanske kan få överta en av dina gamla? Kanske mot påfyllning av lite EU-tryffel?

  Det finns många fler katergorier i denna teori, även de barbröstade. Nu har jag bara berört T-shirtar med geografiska motiv. Du vet det finns ju en mängd andra också (retro, musik, bensinmackar, surfers, one-liners på engelska, fula ord…and so on)

  Själv ingår jag i praktiken i ”Vita t-shirtar under skjortor”-kategorin. Ingen spännande grupp alls. Mina Queenstown-t-shirts har numera barnen som nattinnen av ngn anledning.

 6. Ping: When in Rome…eller etnoschizofrenin i västvärlden « Stevens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s