Tintin, världsreportern och minnet av en biblioteksfilial

Tintin et Milou (AP)

En av mina favoritserier som barn var Tintin. Här fanns de riktiga äventyren som fick verklighetens Kubikenborg i Sundsvall, med sin aluminiumfabrik och sina ”svinalängor” att blekna bort för ett tag. Tintin läste jag främst i den lilla biblioteksfilialen, nu salig hädangången, nedlagd och bortglömd. Men i mitten av 70-talet var det en av få verkliga tillflyktsorter i bostadskomplexen för barn med någorlunda oskadad fantasi. 

Tintin var världsreporter. Han reste jorden runt och snubblade på osannolika och fantastiska äventyr, nästan alltid med fara för sitt liv. Han var en hjälte, om än med begränsad känsla för humor. Detta kompenserades däremot i överflöd av hans side-kicks, Kapten Haddock, Professor Kalkyl, General Alcazar och Dupontarna, m fl. Den ena mer underbart galen än den andra.

Men Tintin behöll lugnet.

Expressen utlyste för ett par veckor sedan en tävling om att bli deras Världsreporter på en resa jorden runt. Bidraget var enkelt. Skriv en kort reseberättelse – max tusen tecken och bifoga din favoritsemesterbild. Högsta vinsten innebar att man dagligen skulle rapportera från resan.

Sagt och gjort.

Min text handlade om en pinsam situation i Vitryssland för ett par år sedan. Inga parasolldrinkar, inga stränder men ett landskap fullt av betongmonument och namnförvirring.

Min bild var på ett par härliga nunnor i Cordoba som förläget skyndar förbi efter att ha sagt ja till en enda bild.

Texten, Dålig start i Belarus, tog sig till final och nu fram till den 24/11 pågår som alltid i populärmediasammanhang, en omröstning på nätet som senare ska vara ”vägledande” för juryns beslut. Klicka och rösta om ni har lust.

Men någonstans i allt detta väcktes minnet av alla mina timmar som barn i biblioteksfilialen på Harmonigatan i Sundsvall, med världsreportern Tintin och hans resor och äventyr.

En resa så god som någon.

2 reaktioner på ”Tintin, världsreportern och minnet av en biblioteksfilial

 1. Hej Björn!

  Kul att höra ifrån dig!
  Ja Tintin var det kanske mest hemma på kammaren under de åren…men vid sidan av våra fantasy och Star Wars-passioner…fanns ju även Robin Hood. Finns denne fortfarande kvar i ditt intresse?

  Jag ska genast kolla in dina sajter!

  Vi hörs,
  Steven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s