Det här med öar och de som bebor dem…

Härom dagen hade jag nöjet att gå över isen till en ö utanför stan. Likt barnen från Frostmofjället vandrade min och en annan familj med ispikar och hög puls över sundet i långsam gåsmarsch för att hälsa på en god vän som bor ensam i en stor herrgård på ön. Själv gör hon denna vandring varje dag från det det fryser på tills isen ruttnar på våren och det blir dags för båten. Hur hon lyckas ta sig över de där dagarna mitt emellan isen bär och det är möjligt att sjösätta båten…det är ett av naturens väl fördolda mysterier.

Som det här med öbor egentligen.

För det lockar. Och inte bara mig. Genom historien har vi ju massor med referenser till och exempel på metaforiska, metafysiska samt högst påtagliga öbor. Från antikens Grekland, via Montaigne, Shakespeare, Swift, Defoe till dagens TV-Robinson. Fascinationen över Människor På Öar verkar vara lika stark nu som nånsin.

Är det kanske isoleringen, den självvalda, eller påtvungna som lockar?

Eller är det styrkan hos de som verkligen klarar av det och vi andra som avundsjukt står och kikar från fastlandet?

En kompis sa när vi äntligen kom fram och in i värmen, och alla barn som vuxna fått sig tilldelade tofflor, tjocksockar, något att dricka och en bekväm plats framför den vedeldade kaminen ”det här är en plats som är perfekt för att läsa böcker”. Och visst var det så. Bokhyllorna var välfyllda och överallt läslampor.

För visst hänger öar och böcker ihop? Isolation och litteratur?

Kanske är det också belöningen som väntar den som klarar av att varje dag gå över sundet i mörkret med matkassarna i en pulka efter sig endast lyssnande till isen som sjunger och råmar och hälsar den modiga, den självständiga människan.

Ja så tänkte jag när vi några timmar senare skildes åt i mörkret. Hennes ficklampa det enda ljuset förutom en överdådig stjärnhimmel som hängde över oss som övermogna druvklasar på den svarta natthimlen. Självklart förde hon oss över till tryggheten på fastlandet igen.

Innan hon åter försvann över till sin plats på ön igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s