Per aspera ad astra, part 1

 

Ett nog så sant ordspråk som redan de gamla romarna identifierade.

Anledningen till att jag nu snobbar med utdöda språk är delvis för att:

jag VILL droppa att jag faktiskt läste latin under mina gymnasieår. Och för alla ni unga, förlorade generationer av gymnasister som idag istället väljer feng shui, innebandy, cheerleading, racketsporter eller bullbak som högskoleförberedande kurser vill jag bara förklara att en gång i tiden (före Hedenhös) kunde man faktiskt läsa latin vid de flesta gymnasieskolor i landet och det sades oss vid den tiden att det kunde vara användbart i framtiden, en slags merit. Idag kan man vulgärt nog jämföra det med lumpen, kanske.

Få gör det = merit.

Den andra orsaken är att jag nyss blev påmind om mitt ”döda-språkförflutna” vid läsningen av Donna Tartts, The Secret History. (1992)

Ett gäng begåvade språknördar bildar en elitistisk clique runt sin unike, men säregne lärare vid ett avlägset universitet i New England. Kasta in en massa droger, alkohol och hemliga bachanaler och man har plötsligt ett par mord på halsen. Boken, som genomsyras av studier av forngrekiska, de 12 kulturerna, latin, men också en sanslös massa ohälsosamt collegeliv och mord, utgör faktiskt en skrämmande men angenäm läsning för oss som inte fick välja Feng Shui som tillval. Läs den.

Att utdöda språk länge utgjort ett framgångsrikt ”afrodisiac” för deckarnördar som vill känna sig smarta visade ju redan Umberto Eco med Rosens namn och Foucaults pendel, och på senare tid även Dan Brown på sitt sätt (fast den jämförelsen haltar, jag vet). För Feng Shui-läsaren är lärdomen i Ecos böcker som en exotisk tvål man gnider in sig i, utan att bli ren på insidan. Man gillar doften bara. 

 

”I just loooove the new Eco…he´s so smart, so…you know”

”Yea, I know. He´s just so fuckin brilliant. What was that book again, the one with Sean Connery in it?”

 

För oss som på gymnasiet tvingades böja ”bord” i ablativ och vokativ, vi som verkligen tvingades gå genom svårigheterna mot stjärnorna…ja, vi är kanske ursäktade för vår bitterhet över vulgariseringen över vår törnekantade lärdomsvandring i ljuset av att latinet TROTS ALLT inte var så användbart som de sa…och att nybakade bullar trots allt luktar bättre än den lite unknare Eco-tvålen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s