Bonum est in quod tendit appetitus

Leijontornet-Michelin-Star-Organic-Dining.jpg

Jajjamensan.

Och visst var besöket på Lejontornet en minnesvärd kväll. På olika sätt.

Maten förtjänade verkligen sin första stjärna i Guide Rouge (Michelingubbens nya snygga kavaj). De erbjöd två utvalda menyer. Vi valde båda.

Den vassare av dem, för de som nu vill veta det, var:

Skagerrak- Nyköping

Havskräfta från Skagerrak
Havskräfta på tre vis, bakad sej, pepparrotsyltade rotfrukter,
potatissmulor, dillolja och kärnmjölk 

Anka från Hagbygård 
Timjansstekt ankbröst  med ankleverterrin, flädergelé, tre sorters lök, pocherat vaktelägg och bakad griskind

Chokladmalt från Nyköping
Maltkaka med lingon, Römme med chokladmalt, mjukrörd lingonglass, inlagda lingon och harsyra.

(dessutom tillkom några eleganta amuséer och mellanrätter)

Höjdpunkten var dock det där ankbröstet (bakat för evigheten i 90 grader) från Hagbygård, på ankleverterrinen…ja, det omdefinerar allt vad Maigret de Canard heter. Europas bästa anka bor i Västerås och serveras i Gamla Stan. Att ett kött ”smälter i munnen!” är en sedan länge missbrukad mat-term men i detta fall överträffar verkligheten klichén.

Höjdpunkt två: De fantastiska kuvertbröden. En stjärnrätt i sig.

Höjdpunkt tre: Den njutbara kålrotsglassen som verkligen överraskade. Mer sånt!

Höldpunkt fyra: En sällsamt exotisk Grüner Veltliner från Lamm…

Heja!

 

Men lite gnäll tvingas jag i ärlighetens namn också meddela. För hade den super-hemliga Michelin-juryn suttit vid mitt bord i lördags och tvingats ifrågasätta notan både en och två gånger…ja då hade Lejontornet nog fått vänta på sin stjärna (minst) ett år till. Att tvingas konstatera att prislappen var saltad (dvs fel), och obeställda ”freebies” på vinfronten satts upp på notan är genant. Detta är INTE michelin-stjärne-nivå och faktiskt helt onödigt.

Och när sommelieren endast ropar ”dra av det från notan bara” och sedan inte syns till mer är… ja, det är naturligtvis ett I-världsproblem som jag tänker hålla för mig själv.

I min alldeles egna och nya (världspremiär idag bara för att jag känner för det) bedömningsskala för krogar i världen med de allra högsta ambitionerna får Lejontornet 7/10. Service-debaclet till trots.

Och jo, Michelingubben har faktiskt ett namn: Bibendum

(naturligtvis).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s