Slowfooding och afterwork i svampskogen

Att äta organiskt och närproducerat och sedan låta tillagningen ta preciiiiiis så mycket tid den behöver, ja det utövade jag och min gode vän och fungi-aficionadon, SvampBob igår eftermiddag. En slags afterwork med trattisar och zin.

SvampBob (som egentligen heter något annat) syns på bilden ovan där han likt ett albiensiskt tryffelsvin i mästarklass hittat en mycket välkamoflerad – och närproducerad – klunga trattkantareller på Åsberget en bit ovanför mitt hus. (Ser ni kantarellerna?) 

Det blev i alla fall ett drygt kilo och allt åkte ner i stekpannan. 30% på toast, 70% till färsk pasta. Samma recept till båda. Ackompanjeras före, under och efter med bra zinfandel. 

 

Det slowfoodiga receptet som är svårslaget i sin banala enkelhet lyder som följer:

1. Lägg i svamparna i het panna under lock och utan fett i  knappt 10 min, sedan lika länge utan lock eller tills vätskan kokat bort. Vi delade kantarellerna en eller ett par gånger trots att de inte är så stora. Men uppsugningseffekten ökar och därför även smaken!

2. I med smör (rejält) och låt detta sugas upp av det törstiga svampberget.

3. Finhacka ett par vitlöksklyftor och mjuka upp dessa i pannan – blanda ihop med svampen när löken är redo.

4. I med finhackad persilja

5. Och sedan grädden! Kanske ett par tre deciliter… låt denna koka in i svampen så den fullkomligen dryper av energi! 

6. Servera på olivoljat och grillat bröd, eller blanda ihop med färsk pasta.

Helt OK afterwork faktiskt.

5 reaktioner på ”Slowfooding och afterwork i svampskogen

  1. SvampBob tackar för en fantastisk dag. Ledsen för att vissa yngre delar av familjen spårade ur framåt småtimmarna. Nåväl, minnet kommer vara positivt. Steven ”jag-hittar-ingenting-men-plockar-ändå-mest” Svampholm är allt för ödmjuk i sin beskrivning. Jag undrar vem som är fungia..filijonk?
    (I ärlighetens namn ingår även 2/5 krm tomatpuré i receptet)

    /vännen Bob

  2. Bob!

    Jag tackar och bugar för svampfesten och den spännande introkursen i björnmosseplogande på Åsbergets branter.

    Och självklart ska det till 2/5 krm tomatpuré, men det är ju det som hemligheten…så det håller vi för oss själva!

  3. Haha SvamBob=)
    Va kul!
    Bra recept där, ska tests. Har frysen full av svamp sen i höstas. Vilken svamphysteri det var då=) jag var ute i skogen nästan varje dag. i november var 70% av frysen full av svamp..=/

  4. Anna,
    ja svampfeber IS a serious thing!
    Ett par dagar senare var det dags igen. Vi använde hela biblioteket hemma (golvet) för att torka svamp i nästan en vecka…en mycket speciell doft infann sig snart av både trattisar och skönlitteratur. En slags kultur-emulsion 🙂

  5. Hahaha!
    Det är ju så jobbigt att rensa också. Det tar aldrig slut, man kan sitta i timmar. Man kanske ska hyra in någon till hösten?Grejen är ju att man går ju ändå ut å plockar dan därpå..=/ det är som en drog det där. man kan ju inte lämna alla fin svampar i skogen så nån nnan får dom=) haha.

    krig i svampskogen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s