Mad-Man-Holy-Man in Budapest

Budapest 5/8

Allt började ju så bra. Vi landade säkert trots åskan. Vårt bagage kom fram. Vi gick ut ur ankomsthallen, satte oss på första bästa buss som dök upp – åkte till ändstationen där tunnebanan tog vid. Biljetter köptes ,vi klev på, vi åkte en massa stationer och klev av på Deák tér, i närheten av den helige Stevens basilika (bara en sån sak!). Allt var så enkelt. Vilket underbart land.

Vad var det då som gick snett?

Damen som viftar in oss efter vi åkt upp rulltrapporna har en omisskännlig svartaänkan-karma. ”I gonna feast on your naive tourist liver, boy”.

Men jag har ju biljetter. Sträcker fram de till henne – trots hennes miljoner blodtörstiga ögonfacetter – tsss…väser det bara från hennes skäggiga mun. Tsssss….

Hon kallar på sin adjutant – med ”interpreter-skylt” på bröstet som med tydlig skadeglädje skakar på huvudet och säger, ”You have not validated your tickets. You must pay a fine”

What???

Sorry, you must pay a fine.

Jag frågar var just denna avgörande information stod att läsa (jag ska inte trötta ut er med en sataniskt lång kafkaesk diskussion fram och tillbaka, som blev allt hetare och som emanerade i hur man egentligen bör välkomna gäster till sitt land, och hur i helvete en finstilt i fontstorlek 0,0004 på baksidan av en redan liten biljett efter en lång harang på ungerska…att det ska vara tillräcklig information för att fälla oss.

Sorry, you must pay a fine (säger hon med ett skenheligt leende).

DÅ övervägar jag att köra det klassiska Mad-Man-Holy-Man-tricket…om jag kastar mig ner på tunnelbanegolvet bland spottloskor och cigarettfimpar, rullar med ögonen, talar i tungor, tuggar fradga…ja, ni vet, kör the full monty. Då kanske de låter oss gå. Kanske har Magyarerna kvar något av sin shamanistiska respekt för tokskallar och ser de som lite närmare gudarna än sig själva – för nära Gud var inte spindelkvinnan i alla fall.

Jag gör ett sista övervägande. Golvet och spottloskorna eller 12000 Forinter down the drain. Ser på Svarta Änkan, ser på adjutanten – ser deras beslutsamhet. Kanske blir det ingen respekt alls för min gudomliga fradga – kanske blir det psyket och tvångströja istället. Och böter.

Jag får i alla fall kvitto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s