Berlin – 20 år senare

IMG_8732

9 november 2009.

För exakt tjugo år sedan öppnades portarna till Europas eget Nordkorea. Berlinmuren – den starkaste symbolen för det kalla kriget och potentiell tändhatt för det överhängande tredje världskriget som varit en del av vardagen för min egen generation – där människor riskerade livet, och ett tusental dog i desperata försök att ta sig till friheten i väst. Den 9 november 1989 började den så sakteliga knackas bort.

För en vecka sedan var jag och R i Berlin och pejlade jubileumsstämningarna. Förberedelserna för dagens mur-dominospektakel var i full gång. Själva valde vi – som så många andra – att bo i forna Östberlin. I Mitte. Som guide hade jag lite goda tips från två berlinveteraner, gode vännen Jonas och Carl-Johan Vallgren genom dennes utmärkta bok, Berlin på 8 kapitel.

För besökaren framstår Östberlin idag som den absolut mest intressanta delen av Berlin, den mest konstnärligt spännande, sympatiska, utvecklande, avantgardistiska, kulturella…etc, etc.

Och visst är det intressant. Som den fula ankungen i sagan framträder idag den tidigare utskällda, efterblivna Ossi-delen av Berlin, den onda sidan av Midgård som beboddes av de där människorna med städrockar och nikotingulpermanentat tanthår eller otvättade hockeyfrillor och trockabottenglasögon (det här filtrerat genom en omogen tonårings minnen från 80-talet) – ja dessa människors hemmaplan. 

Allt detta har nu vänts upp-och-ned. 

Idag FLYR (eller aktivt söker sig) istället människor till Östberlin för att hitta en kreativ kontext som ännu inte Macdonalds, Starbucks och skrytskrapor hunnit sluka i marknadsekonomins och globaliseringens förkvävande rättvisas namn (läs: stick ditt författarslödder, här ska renoveras och hyror ska höjas).

Man kan lära sig mycket i och av Berlin. Passa dock på innan gentrifieringen renat staden från vanliga människor med vanliga jobb. Processen är nämligen i full gång.

2 reaktioner på ”Berlin – 20 år senare

  1. Hejsan!

    Jag bara undrar vart du fick din bild på Berlinmuren ifrån? 🙂 Jag vill nämligen använda den i ett arbete där jag ska använda mig av PS för att få de se ut som det är en osynlig mur emellan människor i just väst och öst berlin 🙂

    • Hej,
      Det är jag som tagit bilden på plats. Kul att du gillar den. Du får använda den i ditt skolarbete, inga problem. Men kom ihåg att referera till vem fotografen är! Skicka gärna en länk eller en bild av resultatet också. Lycka till! /Steven

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s