Röda knappen om du inte ler mot kameran, fucker.

Förra årets final i Talang Foto: TV4

Lyssnar till Arvo Pärts ”Te Deum” och känner mig djupt melankolisk så här på påskaftonen.

Mycket står i förändring just nu. Det handlar bland annat om en meningslös och irreparabel nedmontering av kulturen på alla möjliga sätt. På New Speak: nedmontering stavas satsning, uppsägningar kallas att ”spetsa till”.

Igår kväll. Tillsammans med familjen och framför tvn blev detta bara ännu tydligare. Den yngsta i familjen vill se Talang. Helt OK.

Per, en 13-årige pojke har just spelat ett överjordiskt svårt stycke av Bach på elpianot (orkade producenterna inte ordna ett riktigt piano?). Naturligtvis bryr sig inte tv om att informera om vilket stycke han spelar. Och juryn frågar heller inte. Som om det ändå bara är cirkus, apkonster.

Publiken står upp och jublar på amerikanskt tv-vis. Bach, yeah, yeah, Go Bach, Go Bach!

Utan att kunna uttrycka det begripligt vet juryn på något sätt att detta är riktigt bra. They follow the (cash)flow. Så det blir tre gröna bockar för Per. Men Charlotte Perelli är ändå inte nöjd. Hon vill hjälpa den blivande Bach-tolkaren och konsertpianisten på vägen med ett gott råd från en stjärna till en blivande.

-Jättebra, men du tittade ju ner hela tiden (= tråkigt). I framtiden försök titta mer på publiken när du spelar (= för så gör ju Robert Wells). Berts kommentarer handlar mest om att han kan räkna hem en massa brudar i framtiden.

Fråga: får vi då den kultur vi förtjänar?

Om så är fallet lär det inte dröja länge innan Bert eller Charlotte blir kulturminister i kvällstidningssverige. Eller varför inte båda två? Då kan de på bästa jurymanér sparka ut all tråkig kulturverksamhet som inte tittar upp mot publiken eller visar arslet.

Röda knappen om du inte ler mot kameran, fucker.

(ps. Om Charlotte eller Bert av misstag skulle googla in här på jakt efter kommentarer på gårdagens insats, så var J.S. Bach tysk kompositör och organist och levde mellan 1685 -1750, dvs för jättelänge sedan. ds.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s