Eyjafjallajökull – [ˈɛɪjaˌfjatlaˌjœkʏtl]

Fil:VestmannaeyjarEyjafjallajoekull.jpg

[ˈɛɪjaˌfjatlaˌjœkʏtl] sedd från Västmannaöarna.

Jag visste väl att jag hade en relation till den där vulkanen ändå.

Det lilla samhället närmast vulkanen och glaciären med samma namn heter Skógar, om det nu fortfarande finns kvar. Där spenderade jag för tio år sedan en vecka i pedagogikens och den nordiska förbrödringens tjänst.

Jag och min kollega P. fick en dag möjligheten att lära känna Eyjafjallajökull lite närmare. Islands äldsta utomhuspool, anno 1930 (typ), ligger nämligen mycket enskilt och ensligt beläget högst upp i en brant dalgång invid glaciären. Varför någon kom på att bygga den just där övergår mitt förnuft, det var ju ett äventyr bara att ta sig dit. Glaciärbäckarna strömmade ner för berget och bildade tillsammans en grund, men strid fors som sedan letade sig ut till havet. Poolen bestod i sin enkelhet av en gjuten halvcirkelformad pool intill bergssidan. Vulkanhett, termiskt vatten rann utefter berget och såg till att den helt självförsörjande poolen ständigt fylldes på.

Vi fick denna kyliga våreftermiddag en kraschkurs i den isländska naturens extrema kontraster. Med avdomnade fötter vinglade vi upp ur glaciärforsen efter att ha ”doppat” oss, upp igen för bergsskravlet och ner i den nästan kokande grytan. Fram och tillbaka. När de flesta andra i dagarna tänker på atmosfärisk aska och inställda flyg tänker jag idag istället  på den ensamma poolen vid Eyjafjallajökulls rand. Finns den fortfarande kvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s