Tidskrifter som skänker hopp: Äventyrliga Familjer

För några månader sedan efterlyste jag, med darr på tangentbordsrösten, var alla svenska tidskrifter som publicerar riktiga reportage värda namnet finns. Var finns exempelvis Sveriges svar på Granta? Allt oftare möter man redaktioner som löser sina uppgifter in da house, so to speak, och som allt oftare publicerar redaktionellt material som gränsar till produktplacerad reklam, resereportage direkt hämtade ur en katalog från Apollo eller Fritidsresor. Ett helvete för en frilansare.

Men det finns ljuspunkter i mörkret. En av dessa glädjeämnen är tidskriften, Äventyrliga Familjer. Jag ska villigt erkänna att jag innan jag först fick tipset om den, inte heller hade hört talas om den. Hade du?

Men med en upplaga på över 30.000 ex, en stark ägare i ryggen och en visionär chefredaktör har den utvecklats till en av Sveriges allra mest ambitiösa tidskrifter. Hoppet lever alltså. Det är bara att kolla på reportagens längd, det förstklassiga fotot och hur man vill berätta de riktiga historierna, långt från resedrakarnas bamseklubbar, Blue Village och all inclusivetrams.

I Äventyrliga Familjer kan du läsa om inspirerande människors spännande resvanor – med sina barn naturligtvis, men också stifta bekantskap med svenska historiska legendarer i resesammanhangen som inte får glömmas bort i restrese-stressen, förebilder som exempelvis Sigrid Kahle och Sten Bergman.

Läs den!

12 reaktioner på ”Tidskrifter som skänker hopp: Äventyrliga Familjer

 1. Ser fram emot. När får man läsa de två första kapitlena då? Jag har för övrigt löst situationen med att ha långa samtal till långt inpå natten på Smörbäcksvägen men du måste komma hit och hjälpa till och bygga!

  • Förstod att det skulle finnas en hake. Hur är ekvationen? Två timmars snickrande=en timmes samtal? Vad exakt är det som ska byggas?

   • Haha. Ett litet hus vid bäcken där vi kan röka cigarrer, dricka vin, diskutera, läsa, skriva och där du kan krypa upp på ett litet loft och slockna framåt fem på morgonen. Tänkte börja till veckan faktiskt.

 2. DET förändrade ju saken nämnvärt! Om du tror att jag kan bidra med alla mina centralt placerade tummar få du leda mig genom processen. Och belöna mig rikligt oavsett resultat. Oki?

 3. Håller med. Äventyrliga familjer är en underbar tidning, inspirerande och riktig snygg. Har själv fått ”äran” (ja, det känns så) att skriva en artikel till juninumret som kommer ut idag. Och aldrig förr har jag stött på en så ambitiös och engagerad chefredaktör. Jättekul! Heja Michael Tjelder!

  • S/Y Mary
   Kan bara instämma i det du skriver. Grattis till artikeln och lycka till med seglingsprojektet. Jag ska följa er resa på bloggen.
   Allt gott,
   Steven

 4. Ping: Nytt resereportage: Isbrytarsafari i norra Finland | Stevens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s