Slow writing movement – in absurdum?

För något år sedan startade jag min egen anti-globaliseringsrörelse, Slow Writing Movement (You are all so welcome to join!) Mitt eget bidrag till eftertänksamhetens och det intellektuella motståndets lov handlar helt enkelt om att skriva brev när man är ute och reser. Man Väljer Medvetet att inte producera ytliga ursäkter för sociala kontakter som exempelvis vykort, sms, facebook-inlägg (!), emails, twitter and what not. Man skriver brev.

Låter det jobbigt? Det är det också till en början. Några faller ifrån, andra kommer till. Drivkraften är att man själv med penna i hand lär sig definera sig själv ute i världen. Belöningen, liknande personliga depecher från sina vänner i brevlådan när man minst anar det.

Just ett sådant, när-man-minst-anar-det-tillfälle, var igår. Tre olika personer skickade nämligen varsina sms (!) om att de samma dag – just igår – hade fått brev jag skrev från Patagonien (i januari-februari). Gissningsvis 3,5 månader senare. Den argentinska postens anslutning till Slow Worker´s Union, har säkert bidragit, men långsamheten nådde kanske sin bortre gräns i detta fall. Jag trodde själv jag hade nått gränsen i Sani Pass i Lesotho för ett drygt år sedan då jag informerades att postlådan där tömdes ca 1 gång i månaden och att breven sedan skulle föras till huvudstaden Maseru, vilket i sig skulle ta lååång tid. Och då hade de inte ens tagit sig ut ur landet till Sydafrika. Men postmannen i Patagonien slog detta rekord med råge.

Och jag är helt överygad att jag inte skickade de breven som flaskpost.

För de som – av någon anledning – vill vandra den smala vägen och vänta zenbuddistiskt länge på avsända brev, kommer här en lite lathund för Slow Writing Movements monastiska principer:

1. Alltid brev – och vad är då ett brev?

Vi följer självklart SAOBs definition:

”skriftligt (i allm. privat) meddelande (i regel till ngn som befinner sig på relativt stort afstånd); särsk. om dyl. (relativt längre) meddelande som är skrifvet på ett l. flera (hopvikna) pappersark o. inlagdt i (försegladt) konvolut; motsatt dels brefkort o. kortbref, dels biljett o. kort; stundom allmännare om skriftligt (post befordradt) meddelande öfverhufvud, i motsats till trycksaker o. korsband. ”

Capiche?

2. Alltid handskrivet!

3. Alltid på resa!

4. Utseende: ”inlagdt i (försegladt) konvolut” Gärna med platsmarkörer som hotellens eget brevpapper.

5. Format: skrifvet på ett l. flera (hopvikna) pappersark” Minst ett A4 alltså.

6. Flaskpost är självklart godkänt. Men denna mycket exklusiva och smala form av ultra slow writing är förbehållet de med svart bälte i tålamod och en gammaltestamentlig medellivslängd.


6 reaktioner på ”Slow writing movement – in absurdum?

 1. skrifa? vilken version av SAOB användes (och heter den inte SAOL nuförtiden?)?

  annars helt rätt! du ska få ett fint kort från frankrike! uhm… eller nåt iaf… 😀

  • Din ungdom är dig förlåten David.
   Finns bara en ”version” av SAOB. Ordlistan SAOL (Svenska Akademiens Ordlista) som du hänvisar till är en förkrympt puttefnask i jämförelse med SAOB (Svenska Akademiens Ordbok) som påbörjades på 1800-talet och ännu inte är klar.
   Vi ska ju bo i samma hus i Frankrike och då behöver man enligt reglerna inte skriva. Men från andra resor välkomnas brefven. 🙂

 2. Jo jag lovar att skriva ett RIKTIGT brev nästa gång. Det är bara det att ett motorcykelgäng tog alla mina papper när jag var på väg hem från skolan idag och det finns ingen perforering i min Moleskine så det blir så fula rivmärken och hotellen jag bor på har inget brevpapper och flygplatser är inte roliga att berätta om och jag tycker att min handstil är så ful och jag får kramp i handen efter en gammal seglingsolycka och när jag väl får sitta ner så somnar jag och nu ska jag ju ändå inte resa så mycket och… Ok, ska till Barcelona den 31:a. Skickar ett korrespondenskort med Can Rocas logo på…

 3. Jag ber dig dock beakta vad SAOB säger om korrespondenskort och dylikt. = INTE att likna vid brev.
  MEN, hälsa brorsorna Roca från mig och tacka för senast. De förtjänade 3 stjärnor redan när vi var där. Egentligen fler än så, som du säkert håller med mig om.
  Ser redan fram emot depeschen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s