Världens argaste yrkesgrupp finns i Norrland?

 Längs Norrlandskusten bedrivs i samarbete med länstrafiken i Norrbottens län och Västernorrlands län expressbusstrafik mellan Haparanda/Luleå-Umeå-Sundsvall.

Det finns mycket att säga om norrlandskustbussarna. Det mesta är dåligt. Det som är bra är endast det man ser genom fönsterrutorna. Norrlandskusten – särskilt Höga Kusten – är tveklöst en av landets vackraste sträckor. Paradoxen är dock, att den skönaste delen av landet verkar trafikeras av de otrevligaste chaufförerna.

Brottsplats 1: Sundsvalls tågstation, för en dryg vecka sedan. Resa söderut.

Baggageluckan på bussens sida står öppen. Bredvid står chauffören, ung, renrakad skalle, solglasögon, bröstet utspänt, bredbent. I bältet hänger diverse viktiga busschaufförsatteraljer som visar att han är en Officiell Representant för sin yrkesgrupp. Det är han som bestämmer, utan tvekan. Men det är inte han som hjälper till att lasta in bagaget. Det gör man så gott det går själv. Jag trycker in våra väskor i det tomma utrymmet, den ena på den andra.

– Du, säger han skarpt en meter ifrån mig. Skjut in väskorna längre. Du är väl inte den enda som ska åka med bussen, eller (eg. ällä).

Jag blir alldeles paff. Den paramilitära stilen (saknas bara en milismössa) och tonen med sin socialt inkompetenta overkillattityd. Jag reser mig upp, ser på honom. Tänker, va fan. Säger:

– Tar du dig ton!

Han tvekar en kort sekund. Vad händer nu? Kanske undrar han vad jag egentligen menade. Själv undrar jag också var jag fick denna arkaiska 30-talsreplik ifrån. När man nu blir förbannad och har rätten på sin sida, så ska det komma ut en sån där sak.

– Näe, svarar han och vänder sig om.

På bussen sätter sig sedan en gammal tant längst fram. Chauffören tvekar inte. Regelbrott, regelbrott.

– Du får inte sitta där.

– Jaså, var det upptaget?

– Nä, men där ska min mentor sitta. Han ska kolla mig när jag arbetar, säger han med stolthet i rösten. Så du får flytta dig.

– Behöver han båda platserna då.

– Vet inte.

Brottsplats 2: Sundsvalls busstation, för ett par dagar sedan. Resa norrut.

Bussen kör fram till hållplatsen, öppnar dörren. Ingen chaufför kliver av och öppnar bagageluckorna. Resenärerna i kön, som är vana att så brukar ske, ser på varandra och drar slutsatsen att vi kanske ska ta med bagaget in i bussen. Det finns ju ett bagageställ bredvid chauffören. En kvinna före mig har en liten kabinväska med sig. Hon kliver på men ryggar snabbt tillbaka ut ur bussen.

– Inte får du ta med väskan in i bussen inte!

Vi som står i kön med våra resväskor vet inte vad vi ska göra nu. Vart ska vi då ställa vårt bagage? Ut ur bussen tränger sig en ilsken äldre chaufför. Stegar snabbt till luckorna och öppnar. Tar våra väskor och SLÄNGER in dem med en aggresivitet som bagagehanteringen på Heathrow hade varit stolt över. Jag funderar på att säga någonting om att väskor faktiskt kan innehålla saker som inte mår bra av att kastas runt. Men jag väljer mina strider. Denna skulle jag aldrig vinna. När man åker buss är man inte längre herre över sitt bagage  – det vet jag sedan gammalt. Vill de slänga väskorna, får de det. Får de det, gör de det. Kanske skulle jag inte ens få kliva på om jag yttrade mig. Jag tiger.

Den utskällda kvinnan ser dock förvirrad ut. Hon är tydligen ovan vid Kustbussarnas servicenivå. Harangen fortsätter.

– Jag har redan en gång åkt på 3000 kronor i böter för att jag tog in baggage i bussen och det gör jag inte om, inte! fräser han fram.

Kvinnan som känner att böterna på något sätt var hennes fel, ser sig förvirrad om, lämnar fram sin biljett.

– Jag ska till Kramfors.

– Byte i Härnösand, svarar mannen kort.

Ingen talar till oss i mikrofonen under de timmar resan tar hem till Övik. Ingen informerar när vi närmar oss hållplatserna, att vi ska sitta ner när vi kissar (även killarna), spänna på oss säkerhetsbältena och att någon där framme önskar oss en trevlig resa. Nej. Över norrlandskusten är det radioskugga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s