Happy birthday mr Lama, happy birthday to you

Tenzin Gyatso

Idag fyller Dalai Lama, Tenzin Gyatso, 75 år. Grattis!

Egentligen fyller han ju väldigt mycket mer om man räknar in alla reinkarnationer från sitt gudomliga ursprung, från Bodhisattva till den lysande rad Dalai Lamor där den nuvarande inkarnationen är nummer 14 – och den allra bästa hittills – tillsammans med den store nr 5 – om man får tro de tibetaner jag talat med.

Kineserna slutar räkna vid nr 13. I klostern i och runt Gyangtse, Shigatse och Lhasa finns bara bilder på lamorna fram till nr 13 som dog redan 1933.

Rädslan för nr 14 är nämligen enorm. Jag talade med flera personer i Peking om deras fantastiska land och öppenheten och vänligheten är enorm mot utländska besökare. Tills ämnet Tibet dyker upp. En slags nationell samling etableras så snart Tibet och Dalai Lama nr 14 dyker upp. Oavsett med vem jag talade med så kallades han för separatist, terrorist, lögnare och uppviglare som ville förstöra allt vad Kina hade åstadkommit efter kulturrevolutionen. Dessutom gullar han ju med väst och är…hör och häpna, religiös. Alla fel man kan ha enligt den kinesiska maktkalendern.

I Tibet däremot ses han som det enda hoppet som finns kvar för att den autonoma regionen Tibet verkligen kan få ett självstyre värt namnet. Jag frågade en ung tibetansk vän vad hon drömde om för framtiden. Svaret kom direkt: att Dalai Lama kommer tillbaka till Tibet och Lhasa. Han har levt i landsflykt sedan 1959. Det är kanske dags att han får återvända.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s