Något om billiga luncher på dyra restauranger

Ray’s Jazz Stage, Foyle’s, London.

Det finns som bekant inga gratis luncher. Men det finns de som är väldigt billiga. Nu talar jag inte om en ”dagens” i Calcutta eller i Yogyakarta. För de är billiga. Det jag menar den där fantastiska känslan man alltför sällan får vara med om då man upplever att man får en enastående upplevelse för en i sammanhanget obefintlig slant (eftersom resonemanget helt och hållet är relativt – slanten är naturligtvis en förmögenhet i Calcutta – kan gissningsvis denna inlaga verka förryckt för de allra flesta). Vid dessa tillfällen står planeterna i rätt konstellation, solen ler mot en. Och man slipper till och med undan kavajtvånget på en trestjärnig krog i England. Det ni.

Nåväl, jag tappar tråden. Billiga luncher var det.
För alla som älskar utsökt mat i sammanhang där service och miljö samspelar till något som närmar sig konst, vet att dessa krogar kostar en mindre förmögenhet. Jag går inte in på några detaljer då såren fortfarande är öppna. Men (här kommer det) världens mattempel erbjuder inte sällan luncher till en bråkdel av vad kvällarnas notor går på. Utan att kompromissa när det gäller service och kvalitet.

I New York finns flera bra exempel, där Jean George kanske är bäst i klassen. 3 rätter för drygt 30$. Waddyasay?
The king in his castle: Alain Ducasse in the kitchens of the Dorchester, which was named 'Best Newcomer' 2009 Zagat guide and, only last week, was awarded two stars by the new Michelin Guide

En av världens främsta krögare heter Alain Ducasse. Han kan gödsla sin köksträdgård med alla michelinstjärnor han samlat på sig genom åren. Hans flaggskepp i London finns i supersuperlyxiga hotellet The Dorchester på Park lane. Där åt jag min ”billiga” lunch igår.
Billigt för att servicen var den bästa jag någonsin upplevt, avspänd, respektfull, kunnig, diskret och med perfekt tajming. Maten var naturligtvis dessutom så bra den bara kan vara.

Men det var ju förväntat.

2 reaktioner på ”Något om billiga luncher på dyra restauranger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s