Rio Negro, Patagonien: på hästrygg genom en av världens mest ogästvänliga platser.

I Naturkompaniets nya katalog för hösten 2010 kan man läsa mitt reportage ”Rio Negro”. Jag och min vän Frank, en nästan 70-årig storstadscowboy från Chicago gav oss ensamma av i februari på en lång ritt: korsa Patagonien på hästrygg. Det gick inte riktigt som vi planerat. Vilket det sällan gör. Men det var en unik och livsbejakande upplevelse av frihet, vänskap och kanske inte så lite galenskap. Eller som Frank brukade beskriva vår relation: a comradery of outlaws.

Nedan följer ingressen. Resten hittar ni i katalogen som är gratis i alla butiker runt om i Sverige.

Stormen piskade fram över det torra, patagonska ökenlandskapet. Vindbyarna dunkade mig i ryggen. Jackärmarna och huvan ryckte, smattrade och tusentals småstenar blästrade ryggen som i ett riktigt hårt regn. Men här hade det inte regnat på över ett år. Det var omöjligt att se i det gulbruna dammolnet. I baksuget från de kraftiga kastvindarna tappade jag andan. Jag tvingades stanna, fokusera, vänta tills det värsta var över och sedan börja andas igen.

Stormen från Anderna någonstans långt därborta i väst var inne på sin sjätte timme och vi hade inte druckit sedan Frank avslutat sin sista Quilmes från sitt privata förråd i sadelväskorna. Hästarnas ögon var stora som klot, vitorna lyste, paniken var hela tiden nära. De torra taggbuskarna rullade fram på grusvägen, alltid bakifrån, trasslade in sig hästarnas hovar. Flera gånger var Frank nära att kastas av, så vi bestämde att istället leda hästarna i stormen. Jag matade på, steg för steg. Korta, ekonomiska. Om ett par timmar borde vi nå Comallo. Ett par, tre timmar till bara. Carols ord ringde i huvudet. “The horses will die, Steven”.

4 reaktioner på ”Rio Negro, Patagonien: på hästrygg genom en av världens mest ogästvänliga platser.

    • Du träffade inte Frank va, när han var här? Du hade dock gillat honom. Han hade passat in i Perres heterogena och hjärtliga vängalleri 🙂

  1. Ping: Tidningen Outside

  2. Ping: Rio Negro, Patagonien. Reportage i Naturkompaniets Höst-Vinterkatalog 2010 | Stevens blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s