Cormac´s got a purdy darn fine chance to win this year

För två år sedan var min spaning att Horace Engdahl mörkade 2008 års nobelpristagare genom att på förhand låtsasdissa författare av ”Americana”, den amerikanska erfarenheten. Jag hade fel. Det blev en fransos.

Bien!

Horace var konsekvent. Jag var en drömmare. Jag tippade på Cormac McCarthy och Annie Proulx som runner up. Två enastående författare av ”Americana” när den är som mest fascinerande och oroande.

Bon!

Två år senare är plötsligt Cormac McCarthy den som verkar ha störst odds enligt spelbolagen. Waddyasay! Dreams just might come true. Herr Peter Englund har till skillnad från Horace inte uttryckligen uttalat sig emot den amerikanska erfarenheten – jag tror snarare tvärtom att han gillar den.

Vi får se imorgon. Yippiekayey!


2 reaktioner på ”Cormac´s got a purdy darn fine chance to win this year

  1. Hoppas att du har rätt min vän. Kanske att Englund kan se storheten i McCarthys prosa och konsekventa gärning. Men är han ett nog politiskt val? Kanske i sin ständigt pågående diskussion, monolog nästan, kring ondskans väsen och karaktär. The Road är väl isåfall den roman han skulle få priset för. Nå, låt oss hoppas. Proulx? Är hon ens i närheten? När fick en nästan renodlad novellist (även i romanerna) nobelpriset senast? Jag tror tyvärr att valet faller på något betydligt smalare men jag hoppas som du.

    • Ja visst. Proulx är en novellistisk önskedröm som inte (ännu) kan anses vara riktigt förankrad i verkligheten – ungefär som amerikanska vice presidenter. De finns där i bakgrunden som nr 2, men alla blir chockade om de verkligen får göra något alls. Men däremot Joyce Carol Oates. Om hon skulle vinna skulle det inte direkt räknas som en skräll. Hon borde också få det någon gång. Hon är en mer realistisk tvåa.

      Vad gäller McCarthy så är det väl en ödets ironi att den mest hemlighetsfulle författaren efter Pynchon skulle efter 30 år kliva ut i rampljuset med ”The Road” hos…Opera Winfrey. Första TV-intervjun nånsin blir hos mediaytlighetens översteprästinna, och det var just hennes rekommendation till Operas bokklubb som hjälpte den globala spridningen och gjorde Cormac till en författare på allas läppar. Som om Gert Fylking skulle introducera Picasso…

      Men så var det i alla fall. Och nu: Nobelpriset (kanske). Vad säger man? Kommer Cormac tacka Opera i sitt tal i stadshuset? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s