Nej, nej, nej!!!

Hollywood lockar Mikael Persbrandt filar på en internationel

Det får bara inte vara sant.

Persbrandt är klar för en roll i The Hobbit. Vad tar det åt Peter Jackson?

Jag försöker tänka efter hur många olika konstnärliga uttryck jag sett MP leverera på film – men det finns egentligen bara ett: den endimensionella Beckrekvisitan, Gunvald Larsson, har ju bara ett, vilket är Micke Persbrandts. Storma in på kontor med svängande långrock och svära Men va (paus) i (paus) hellvette med en slags låg, behärskad teaterskoleröst; med svängande långrock storma efter bovar, ge dem lite för mycket stryk, svära Men va (paus) i (paus) hellvette med den behärskade teaterskolerösten.

Ungefär så.

Jag vågar heller inte tänka på hans engelska uttal. För det är ju ett högriskprojekt att bjuda in svenska skådespelarblondiner till Hollywood. Lätt att det blir Anna Anka av det hela (Dum Dummare). Eller Pernilla August (Star Wars, Episodes I & II) eller samtliga Stellan Skarsgårds hollywoodare. Om det nu inte är just därför han fått rollen. Lite som Peter Stormare i Big Lebowski – fast då som tysk torped (helt genialisk!). En pikant – ”my name is Inga/Helga” – brytning som låter ”Germano-Nordic” på nåt sätt. Burrr.

Men Persbrandt i rollen som vad?

Hobbit? Alv? Beorn? Vätte? Mänska? Gollum? Dvärg?

Vet inte var jag skulle vilja se honom utan att det gör ont in min sekteristiskt tajta relation till Tolkiens berättelser. Varför inte också bjuda in Paris Hilton, Ingvar Kamprad, Julian Assange, Bill Gates, Camilla Läckberg, George Bush d.y. Drottning Silvia och Tiger Woods? Vilken stjärnspäckad film det skulle bli. Om det nu var just det man var ute efter. Jag hade dock önskat The Hobbit ett annat öde.

Det får alltså inte räcka med att man är en lång svensk blondin, med blå ögon, som kan svära med en lågpitchad scenskoleröst och ge bovarna lite onödigt mycket stryk när ingen ser.

Själv försökte jag bli barnskådisstjärna i söndagsskolans julspel i Sundsvall för 35 år sedan. Som en av tre herdar. Jag misslyckades. Jag kom för sent till föreställningen och sprang fram i gången mitt i pjäsen till de andra herdarna, drog iväg min enda replik så snart jag satt mig. Jag var för sen, men min replik för tidig.

Jag har även vid något tillfälle spelat träd i en uppsättning av något jag inte längre kan komma ihåg. Utan repliker. Som jag minns det gick det bättre.

Jag vet alltså vad jag talar om när det kommer till skådespeleriets svåra konst. All respekt för hur svårt det kan vara för Persbrandt och de andra som kämpar. Det är alltså inte hans FEL att han blivit erbjuden rollen. Nä, good for him. Men vad gör castingansvarige?

Kan någon väcka Jackson?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s