Betydelsen av en symbol

New York, september 2001.

Den 27-årige finansanalytikern, Ken Taheney har precis kommit till sitt kontor på sin japanska affärsbank i World Trade Center, när det smäller. 08.46 flyger American Airlines flight 11 in i WTC 1 på den 90:e våningen. 103 minuter senare kollapsar byggnaden fullständigt. Närmare 3000 människor dör den 11 september i världens mest omfattande terroristattack.

Jag träffade Ken och hans flickvän Annie på en restaurant i Nice någon månad innan händelserna i New York. Vi delade bord och de blev nyfikna på vår bouillabaisse som presenterades traditionsenligt med uppvisningskrusidull av de olika fiskarna innan tillagningen. Vi började tala med varandra om världen, karriärer och att vara av irländsk börd i New York, som vi både delade. Han berättade om sitt nya jobb på den japanska banken, om rädslan att inte göra rätt som många gånger var större än att göra fel. Hans chef kallade in honom i början av anställningen och frågade med bister röst, ”do you play golf, mr Taheney?”. Vad skulle han svara? Tyckte den glasögonprydde japanske bankiren framför honom att golf  var något bra, eller kanske en tidstjuv som hindrar arbetsmyrorna i sina värv? Han chansade på ett ja, vilket visade sig vara rätt. ”Well, thats very good, we must go for a round some day soon” sa chefen och så var det inte mer med det. Problemet vara bara att Ken inte spelade golf, och nu kastade han sig över telefonen och ringde runt efter snabbkurser i golf. Jag vet inte om han hann ta sitt gröna kort innan den 11:e september.

Vi bestämde i alla fall att ses i New York senare under hösten.

Jag satt som förstenad framför tv:n precis som alla andra civiliserade människor och såg förödelsen. Det var ofattbart. Jag tittade på det businesscard Ken gett mig och började först maila och sedan ringa alla telefonnummer som fanns på kortet. Men naturligtvis gick inga samtal fram, och inga mail landade längre i World Trade Center 1. Banken existerade inte längre. Så snabbt så många liv kan släckas i kampen mot en symbol. Terroristerna siktade nämligen in sig på den amerikanska drömmens och ekonomins heligaste platser, World Trade Center, Pentagon och som tanken var, Vita Huset. Symbolerna skulle tillintetgöras. Budskapet löd: kan vi nå era heliga platser, kan vi nå er var som helst.

Jakten på de skyldiga tog fart. Terrorismens ansikte blev ett smalt, lite feminint ansikte med stora varma ögon, nästan lite ledsna, och med ett långt svart skägg som efter fruktlösa år av jakt blev allt gråare. Saudiern, Usama Bin Ladin övergick från att vara en aktiv mujahedin i Afghanistan under sovjetockupationen, till ekonomisk finansiär och organisatör av terror under 1990-talet. Under 2000-talet var han mest på flykt, från de otillgängliga grottorna i Tora Bora till hans sista dag i livet,  i en förort till Islamabad. Hans inflytande de sista åren för Al Qaida var inte längre operativt utan övergick istället till att vara symboliskt. Bin Ladin blev den symbol som amerikanerna framförallt ville tillintetgöra, precis som terroristerna siktade in sig på västvärldens för snart tio år sedan. Och så fick de honom till slut. Kanske tröttnade den pakistanska militären och underrättelsetjänsten på de obemannade drönarnas urskillningslösa bombningar av de egna klanområderna och tänkte att, ”men låt de få ta Bin Ladin (han bor ju ändå här i kvarteret) så kanske de slutar bomba de områden som verkligen skapar problem för oss”. Ett kastbyte helt enkelt.

Fyra månader efter katastrofen fick jag plötsligt ett mail från en adress i New Jersey. ”Hi, Steven. Yes I was there. It was terrible”.
Det var Ken. Han hade överlevt. Tydligen hade hans bank back-upservrar på andra sidan Hudsonfloden, och nu gick han igenom alla oroliga mail han fått från människor som var övertygad att han omkommit.

DN, New York Times, BBC, CNN, SvD, Aftonbladet, Expressen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s