Good Luck & R.I.P.

När jag var ung, dum och levde på studielån var min enskilt största utgiftspost böcker. Jag var en samlare som ville äga allt av de författare som jag släppte in i det litterära härbärget – ett härbärge som med tiden kommit att likna en all-inclusiveresort i södra Turkiet eller på Kanarieöarna. Jag var dessutom duktig på att skaffa allt möjligt från av obskyra ryska 1800-tals författare till svenska arbetarförfattare; fantasyklassiker, Sture Dahlström, Beowulf och Mr. Bliss. Det blev väldigt trångt helt enkelt.

Eftersom jag nu tvingats till insikten att alla mina böcker en gång sannolikt konstituerat en mindre men harmonisk regnskog, har jag tagit det moraliska beslutet att rensa rejält bland lianerna. För första gången i mitt liv har jag medvetet och utan en hotfull pistol mot tinningen slängt böcker, jag har skänkt massor till vårt lokala Second Hand och jag ger till alla som vill ha och läsa. Och det känns…bra.

Men hur rensar man bland böcker när man varit (!) en samlare? Väljer man de många fula utgåvorna? Dubbletterna? De sämsta titlarna av en i övrigt helt ok bortglömd polsk poet eller kanske hela författarskap? Det har varit många lätta farväl. Och även en del tuffa. Hej då Per-Anders Fågelholk, hej då William Golding, hej då P.C.J (har fortfarande mardrömmar om Barnens ö-filmen); farväl Lasse Widding – jag läste ju dig aldrig fast du har stått i hyllorna och lojalt väntat i över 20 år – Carina Burman, Heidenstam, 95% av alla deckare, Herbjörg Wassmo, Skantze, Tingsten, Hardy, Jevtusjenko, Marianne Fredriksson, Henry Parland och alla ni andra.

Good luck & R.I.P.

Problemet är att det ändå inte syns i hyllorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s