En vandrares lön: Villmyran

Efter en lång vandring, i vad som i långa stunder var ett Mordor av hyggen och skogsbilvägar utefter Mjällomslandet i Nordingrå, Höga Kusten, kom jag slutligen fram till ett litet paradis. Nåja, paradiset är inte uppenbart för de oinvigda. Det är ju trots allt en myr.

Men myren som en gång varit havsbotten ligger på en bädd av gamla skal från musslor, ostron and what not. Och denna bädd bidrar än idag till den nödvändiga kalkhalten som möjliggör Villmyrans stora attraktionskraft. Orkidéerna.

Jag har alltid varit fascinerad av orkidéer. Men fokus har mer legat på exotiska varianter hämtade från Madagaskar, Borneo och Costa Rica, inte på våra inhemska som med sina osexigare namn som Tvåblad, Knärot, Grönkulla och Spindelblomster har haft svårt att få de botaniska safterna att stiga i mig. So to speak. Men allt detta är nu historia.

Jag Kommer Härmed Ut Som Ett Stort Fan Av Svenska Orkidéer.

Naturreservatet Villmyrans stora orkidéstjärnor är Nornan, som jag inte såg för den blommar i slutet av maj till början av juni. Och Skogsfrun, för den blommar i augusti. Men den lilla paus jag tog på min vandring mot Norrfällsviken gav ändå resultat. Jag har dock svårt att artbestämma ett par av orkidéerna och tar tacksammast emot hjälp. Någon?

Vad är det här?

Vad är det här?

Och den här?

Och den här?

Jungfru Marie nycklar eller kanske Skogsnycklar?

Jungfru Marie nycklar?

Tvåblad!!

Tvåblad!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s