Welcome to Twin Peaks

Några mil öster om Seattle, efter I-90 mot Spokane, ligger Twin Peaks. På vulgärspråket, North Bend. I ärlighetens namn ingick även grannstaden Snoqualmie och en hel del studiolokaler i Los Angeles även i vad som är Twin Peaks. Men mycket av den mytomspunna staden ligger fortfarande kvar som den låg när Laura Palmer hittades mördad. Wrapped in plastic.

Det är en oerhört vacker plats. De branta, skogsbeklädda bergen, vattenfallen, floden. Ja allt stämmer. Bekräftelser, igenkännandets glädje och fascination. Ändå är miljöerna, körsbärspajen och a damn fine coffe på RR (dagens Twedes) ingenting mot den energi som fullkomligen sprakade när de stora stjärnorna från serien och framförallt filmen ”Fire Walk With Me” klev upp på scenen i fredags. Ray Wise och Sheryl Lee fick de 200 fansen att jubla bara genom att visa sig. Stående ovationer och en snabb Q&A senare så visades filmen som utforskar Laura Palmers mörka och tragiska öde.

Helgen på Twin Peaks Fest var en märklig upplevelse. Att befinna sig bland encyklopediskt nördiga fans som vet allt om serien, filmen, Lynch och what not skapade ett utanförskap till en början. Men hela arrangemanget genomsyrades också ev en värme som drog in en i gemenskapen vare sig man ville det eller inte. Det går inte att förneka att pulsen ökade när man snubblade på Audrey Horn på The Great Northern, och när jag och M åt frukost med Ronette Pulaski. Att höra Leland Palmer sjunga och dansa sin Leland shuffle igen var obetalbart.
Det som började som ett sidospår kan alltså komma att bli huvudattraktionen, in a matter of speaking.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s