Daddy goes native

 

I LaPush bor ett par hundra av de sista Quileute-indianerna. Samhället är hjärtat i deras reservat. Igår gick jag och M till deras Community center för att vara med om en drum circle. Det kan närmast liknas vid ett stamråd där alla saker som rör det lilla samhället tas upp, positivt som negativt; tre födelsedagar uppmärksammades, en gammal kvinna hade ekonomiska bekymmer då tre i hennes familj var inlagda på sjukhus; två personer delade med sig att de varit nyktra i 2 respektive 3 månader; ett barn hade fötts och en man ville be en av de stamäldste om offentlig ursäkt för något tillkortakommande. Allt delades och allt omgavs av sång och dans till trummor.

Vid en av danserna plockades även M upp från ringen och jag, lättad över att slippa, filmade dansen. Nästa dans tvingades dock även jag upp. Men so what? tänkte jag. Det var ju ganska kul och alla i byn var ju med, till och med de stela paret från Wisconsin som var de andra blekansiktena där. Man dansade två och två bredvid varandra. M var nu veteranen och betraktade min dans med en kännares kritiska blick. Sången påminde mycket om den där från Piratesfilmen som börjar med att en hel drös pirater hängs… Jag nynnar snart med, musiken är suggestiv så snart sjunger jag också ” Hey, Ho! All of us gonna die” (typ).

Skulle jag inte ha gjort. Det finns vissa spelregler man måste följa när man reser med en 13-åring.
”PAPPA!!! Sluta…omedelbart!”

Non negotiable.

Så jag slutar, men vi dansar vidare i trumcirkeln. När sången är över skyndar M lättad tillbaka till våra platser, jag efter. Men det var inte över för min del.
Ceremoniledaren har nämligen fått syn på tvåmeterskillen och vinkar omedelbart tillbaka mig. Och nu står jag där ensam med honom. Trummorna drar igång, sången dånar och han börjar dansa och jag förväntas göra likadant som honom. Jag vet inte varför, men sånt vet man bara. Så plötsligt kör vi en solodans – jag tror det skulle föreställa ett par örnar som flög omkring…ett helt långt varv. Indianerna som satt i ringen nickade leende och jag kände mitt indian-DNA leta sig fram genom eoner av europeiska hämningslager.
När allt var över kramades jag om av ceremonimästaren, fick applåder och gick omtumlad tillbaka till M som såg lika förvånad som misstänksam ut.
”Vad var det där???”
Jag hade inget bra svar.
Men i tankarna ropade jag: Hookahey!

Men i tankarna ropade jag: Hookahey!

4 reaktioner på ”Daddy goes native

  1. En fantastiskt rolig läsning! Som dock bör kunna toppas med att få se dansnumret på storbild. Måhända har M dokumenterat i rörliga bilder? Låt oss hoppas. Filmkväll hos oss får det bli m.a.o. när ni återvänder. Ha det!
    /Svåger

    • Nja. Tror knappast det klippet tar sig genom Border & Imigration…några hårt censurerade stillbilder kanske.
      Allt gott bäste svåger!

  2. Vilken upplevelse – påminner mig om den afrikanska dans jag genomförde på Svenska Kyrkan I Paris – tu te rapelles? Härlig läsning – hoppas allt är bra over there! Ton ami eternel / Fredrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s