The Overlook Hotel Experience

2/3 Grand Hotel, Stary Smokovec

Det finns hotell och hotell.
Det finns de jag älskar att försvinna i och bli besatt, av såväl atmosfär som service. Det är som en dans där man testar utfall och infall, och i slutändan blir båda parter alltid ändå nöjda.
Och så finns de andra 99% som bara är en slags ursäkt för överprissatt övernattning av sådana som inte betalar sina egna räkningar.

Eftersom jag gillar att generalisera, det liksom ingår i min profession att säga något tvärsäkert om något man inte direkt doktorerat om, vill jag härmed presentera några platser som lyfter sig över mängden, 1-procenterna – och nu talar jag inte om all-inclusive-ghetton som erbjuder Vin På Flaska eller hur man nu särskiljer dessa IKEA-hotell: allt billigt för alla samtidigt.

Nä. Jag talar om hotellupplevelser som man minns för resten av sitt liv: The Overlook Experience.

För de flesta är filmen The Shining med Jack Nickolson förknippad med klaustrofobi, galenskap en yxa och inte så lite ”shining”. Och visst. Det bidrar absolut. Men för mig handlar det lika mycket om platsen. Det enorma hotellet som naturligtvis måste skötas om även när inga gäster finns.
Vinklar, korridorer, våningar, märkliga skrubbar, enorma kök, personal som kommer fram och viskar i perfekt viskande tal, ”Would it be something else Sir?” när klockan närmar sig 02.00 och man känner att han verkligen menar det. Inte för att stressa. För dessa hotell stannar tiden. För gäster som för personalen.

Sånt gillar jag. Och sanningen att säga finns det alldeles för få platser på klotet som erbjuder denna tidsresa, denna extra dimension.

Så när jag nu idag kom till Grand Hotel Stary Smokovec i byn med samma namn i slovakiska Tatrabergen, visste jag direkt att jag hittat ännu ett av dessa sällsynta kraftcentra.

I min korta inofficiella lista på Overlook Hotel kommer här några.

1. Llao Llao Hotel, San Carlos de Bariloche.
2. Reids Hotel, Funchal, Madeira
3. Hotel Katmandhu, Katmandhu
4. Grand Hotel Stary Smokovec

I samtliga fall är hotellet minst lika viktigt som platsen man besöker. Man längtar alltid efter att åka tillbaka till hotellet efter skidturen, vandringsturen, strandvändan eller shoppingturen.

Gissar att Raffles i Singapore är ytterligare ett. Även Negresco i Nice, men bara kanske. Finns det överhuvudtaget något i Sverige?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s