Hungerspelen och LEX TWILIGHT

Såg Hungerspelen igår. Och mycket var riktigt bra.

Jag gillar exempelvis hur man utvecklat den senromerska och dystopiska undergångsdekadensen. Hela den vulgo-rosalila, översminkade Nero-estetiken är en tolkningsmässig fullträff. Och naturligtvis ingen slump. Det finns flera Rom-referenser i filmen.

Dessutom är jag imponerad av hur man lyckats skaka ur så nyanserat skådespel av en åldrande Donald Sutherland. Han är strålande och skrämmande. Mer av honom!

Allmänt bra casting (Lenny Kravitz är riktigt bra som Katniss stylist), bra barnskådisar, bra vuxna som spelar barn (!) och snyggt foto. Och att de åker tåg!

Men har man läst boken av Suzanne Collins inser man återigen filmens begränsningar. Filmen är för lång för att i huvudsak vara en springa-runt-i-skogen-och döda-fiender-film. Det är spännande på ett alltför tunt sätt. Mer action än problematisering. Boken erbjuder nämligen helt andra nyanser av spänning och obehag, den är mer fysisk, osentimental och klaustrofobisk – vilket förstärker den dystopiska atmosfären, men också skapar verklig förståelse för det framtida – nödvändiga -upproret, för revolutionen.

En annan svaghet är – dessa vältränade fotomodellhunkar som enligt LEX TWILIGHT måste finnas i alla filmer som riktar sig till tonåringar. När Katniss bästa vän (även han tänkt att vara 16?) Gale Hawthorne dyker upp för första gången i bild, två meter lång, Hulk-axlar och med ett käkparti som får Clark Kent att tappa hakan, så utbryter ett tio minuter långt, kollektivt tvångsmässigt fniss-skratt från 15-åringarna på raden framför mig. Ja, man kanske kan förstå dem. Gale ser ju inte ut som någon mainstreamkille i åk 9 på Sörlidenskolan direkt. Suck.

Sedan är det ju det här med 11-årsgränsen. 7-åringar i målsmans sällskap?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s