Stekt ägg på Euskal-Billera

Jag och min vän dirigenten har precis mött upp vid ”Euskal-Billera”, en av många txokos, eller gastronomiska sällskap i centrala San Sebastián för en traditionell baskisk ”brunch”. ”80-åringarna” som gruppen kallar sig eftersom en av herrarna faktiskt är över 80, träffas varje lördag för sin traditionella sittning på klubben som vätter ner mot den vackra lilla hamnen.

– Vi träffas kl 10. Inte en minut över. Tiden är mycket viktig!

Sani är en av stadens kulturpersonligheter och skulle kunna bli medlem i vilken av matklubbarna som helst, ”I morgon, om jag så ville”. Men, problemet är bara att han inte lagar mat. Eller Ok. I Sverige skulle han framstå som matlagningsprofet (lite överdrivet, men ni fattar), men inte här. I Baskien är matlagning religion, och alla falska profeter avslöjas snabbt och skoningslöst. Därför säger han att han inte kan laga mat.

Och just därför är han lite nervös.

Men i matsällskapen måste man laga mat. Det är ju hela grejen. Så för ”80-åringarna” får Sani steka äggen, det allra enklaste momentet under brunchen. De andra vid bordet skojar om hur duktig han är på att steka äggen. ”Ingen kan steka ägg som Sani”. Men faktum är att stekt ägg, trots sin diminutiva status är en omistlig del i dessa måltider. Äggen måste vara med.

Så där står han så vid den stora gasspisen med stekpannan fylld av olja och knäcker ägg till José och Benito, ”Fransmannen”och ”Amiralen” som de kallas. Och till ”El Vikingo”. Och det går riktigt bra. Friteringsstekt på undersidan och skvätt-skvätt-skvätt den puttrande oljan över överdelen. Voilá. Ägg efter ägg levereras och ”80-åringarna” berömmer vänligt sin äggspecialist.

Fast med glimten i ögat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s