Belfast. En viss upprättelse.

20120810-231603.jpg

Belfasts nattliv med alla barrikaderna och järnridåer häromdagen väckte en del frågor. Var är kriget? Svaret lät inte vänta på sig. Dagen därpå tog vi en ”black cab” för att titta närmare på Shankill och Falls Road. Och vi fick förklaringen.
Den 9 augusti ”firar” eller högtidlighåller katolikerna i Belfast (och på andra ställen) dagen då The internment inleddes i slutet på 1960-talet. Det var de nattliga razziorna som brittisk polis och militär utförde mot misstänkta IRA-anhängare och deras familjer eller hos andra katoliker som skulle ”punktmarkeras”. Och de var många.
Den 9:e bränner man således enorma brasor för att protestera mot denna behandling från – som man ser det – ockupationsmakten. En och annan bil engageras väl också i denna brännarglädje. Vi såg faktiskt en del brända vrak från natten.
Man kan alltså förstå att just denna dag ville affärsinnehavarna skydda sina butiksfönster. Helt rimligt. Vi råkade bara vara där just då. Även nordirländare gillar naturligtvis att äta ute efter klockan 19.00. Men kanske inte den 9:e augusti. Och särskilt inte i Belfast.
Protestanterna har ju sin alldeles egen bränna-stora-skräp(och bilar)dagen den 12:e juli. Då firar man att Vilhelm II av Oranien vann ett avgörande slag vid floden Boyne år 1690. Protestanterna har firat segern över de frihetslängtande irländarna på denna dag sedan dess.
Men min gissning är att Belfast drar ner järngardinerna även då.
Muren mellan Shankill-och Falls-områdena har fyra grindar som låses varje natt. Än idag. Det finns ett 40-tal murar i staden som avskärmar katoliker och protestanter. Och det byggs hela tiden nya.
Järnridån rostar inte på Nordirland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s