Cliffs of Moher: ”Danger, Do not enter, Hazard area, Need to talk?”

En av Irlands mest besökta platser. Och med rätta. Cliffs of Moher är spektakulära i vilket väder som helst. De berömda klipporna sticker ut sin trotsiga profil i Atlanten mellan Doolin och Lahinch i Co Clare.

Besökarna kan välja mellan två vägar. Norrut efter den asfalterade och amerikan- och handikappanpassade leden med en stenmur som skydd mot de branta klipporna. Här finns frekventa varningsskyltar om vad som kan hända om man bryter mot dessa kloka råd. Och det gör ingen på denna trygga norra väg.

Sedan finns den södra vägen, som naturligtvis är förbjuden. Ingen asfalt, inga murar, staket eller annat skydd mot tidernas frittfall. Endast skyltarna skriker här ut sitt mer än övertydliga budskap: ”Danger, Do not enter, Hazard area, Unstable cliff edge, Need to talk?” Ring Samariterna på telefonnummer 1850 609090 (innan du hoppar alltså).

Inte ens den rörande minnesplaketten över alla som dött vid klipporna får de hundratals våghalsarna att avstå från att grensla över staketet och ge sig ut på stigen, ett par meter från det 200 meter vertikala stupet. Det är snarare detta som drar. Även oss naturligtvis. Inga vakter syns till. Kanske har de gett upp. Kanske är det en baktanke. Att några faller mot sin säkra död varje år kanske bara är bra för den skadeskjutna irländska ekonomin. Denna dag då solen skiner, stigen är torr är vi alla odödliga här vid den absoluta gränsen mellan liv och död. Vi poserar villigt för kamerorna, de flesta skrattar i döden i ansiktet, några ser sammanbitna ut. Ett par ser panikslagna ut, men vill ändå befinna sig här på södra sidan. Jag tänker på hur det är här när regnet öser ner, leran är hal och de starka kastvindarna rycker tag i kläderna.


Utsikten från de olika vägarna, den norra och den södra är densamma. Enastående. Den fysiska upplevelsen kan dock inte vara mer annorlunda. Så det gäller bara att välja väg. Som i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s