Miri tar sikte på det fria ordet

Varför väcker just häxjakten på litteratur och film en sådan omedelbar kräkkänsla hos mig? Viljan att bestämma över vad du och jag läser, tänker och tycker? Och extremistens vilja att söka styra vad du och jag och våra barn ska tänka, tycka och bli för människor?

Böcker, framförallt böcker och de som skriver dem, har alltid varit särskilt nagelfarna av chefsideologerna i alla diktaturer. En poet är farligare än tusen Kalashnikovs och ska behandlas därefter. Men när denna diktaturens ideologiska tvångströja dyker upp framför näsan på mig i Sverige går obehaget över i kallsvett.

Behrang Miri, konstnärlig chef på Kulturhuset i Stockholm försökte nämligen – han togs i örat av chefen efter en massiv folkstorm –  ta bort alla Tintin-album från ungdomsbiblioteket TioTretton. Motivet enligt Miri var att (små) barn tar till sig dessa berättelser alltför okritiskt och skadas-alternativt kränks-alternativt fördärvas-alternativt får en alltför romantisk bild av Europas koloniala förflutna-alternativt tänker att alla tyskar är elaka, heter Müller och har monokel-alternativt tänker att alla greker är elaka, heter Rastapopolous och har monokel-alternativt att alla engelsmän är korkade och heter Allan-alternativt får en väldigt trist syn på opera-alternativt att Yetin faktiskt finns alternativt att-rymdvarelser finns-alternativt blir alkoholliberala-alternativt att Tintin gick på Månen innan Neil Armstrong.

Hemska, hemska tanke.

Det märkliga är att flera generationer redan har vuxit upp med Tintin utan att gå omkring i knickerbockers, tropikhjälm och referera till centrala Afrika som Belgiska Kongo, eller tro att indianerna i USA bär fågelskrudar och stenyxor och ropar Hookahey.

Nä. Motivet handlar kanske ändå inte om det. Det handlar sannolikt om att Behrang Miri snarare gör sig till opportun talesman för de miljoner professionellt kränkta människor som med ljus och lykta letar efter sånt som kan ge dem en anledning att bränna flaggor, kasta sten och elda upp grannens bil i förorten. I alla fall verkar det så. För hur kan en bibliotekschef själv ta initiativet till att vilja censurera böcker, och försöka skriva om vår egen (om än osnygga) historia genom att plocka bort böcker med som han anser omodernt innehåll?

Tintin-albumen är en spegling av ett Europa i förändring. Allt från trista koloniala förhållanden i Tintin i Kongo till tydligt antifascistiska album som Den svarta ön och Kung Ottokars spira till det kalla krigets Det hemliga vapnet och Månen tur och retur till vänsterrevolutionernas Tintin hos gerillan. 

Vilka av det tidiga 1900-talets författare står på kö i Behrang Miris antiintellektuella och historielösa hårdhandskar (om han nu får fria händer)? Vill han vara konsekvent: i princip alla. Miris drömbibliotek är ett tomt bibliotek. Jo, föresten han nämnde konstigt nog Pippi Långstrump som ett bra exempel (har han läst alls?), Katitziböckerna samt böckerna om Habib.

Kanske hade det varit bättre att rekrytera en bibliotekarie till bibliotekschefsjobbet trots allt. Eller en som i alla fall gillar böcker.

Läs mer:

DN, SvD, Expressen, Aftonbladet

2 reaktioner på ”Miri tar sikte på det fria ordet

  1. Tack Tomas. Inte dåligt rutet själv.
    Jag gillar f.ö. det nya sättet att visa sympati med en fråga – att ändra sin profilbild på fejjan 🙂 Kan det bli en starkare protest?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s