Hoppingivande smakstart i Örnsköldsvik

Bild

Under några intensiva år ägnade jag och min foodiecompadre, ”Stinky” oss åt kompromisslös mat- och restaurangkritik på bloggen, Pintxos. Vi var sedan länge båda två trötta på alla glada matbloggar som bara skrev snällt och mystrevligt om det som angår hela mänskligheten: mat och sätten man kan producera den, tillreda den, presentera den och – en riktig käpphäst för tvångsmässiga restobesökare – ta betalt för den. Det handlade om jakten på kvalitet, var helst den än fanns – i en stökig deli i NY eller hos 3-stjärniga kockar i Baskien. Och det handlade om att likt gossen i sagan om Kejsarens nya kläder, att avslöja fuskarna, snuskpellarna, snobbarna, de oärliga samt överprissättarna.

Hissa och dissa. Vi hade riktigt kul under några år med Pintxos som dock somnade in innan den riktigt hann finna sin egentliga form. Men vår grundläggande utgångspunkt är fortfarande lika aktuell. Avslöja matbedragarna och hylla hjältarna.

I veckan hade jag nöjet att få stifta bekantskap med en av de senare. Och dessutom i min egen hemstad. Matscenen (fult ord jag vet) i Övik är i princip lika enkelriktad som den politiska debatten i Nordkorea. Här finns det pizza, thai-buffé, pizza, indisk buffé, pasta, pizza, planka, kebab. Luncher är husmans med extra allt. Stora portioner är viktigare än det är man stoppar i sig. Fett går före färskt. Kött före fisk. Friterat före fänkål.

Men så plötsligt händer det. En ny restaurang dyker upp, Linnéa&Peter . Det är en av dessa restos som vi som (nästan) gett upp hoppet om att äta riktigt gott i Övik, kommer att älska ihjäl. Enkelt, snyggt, cross-overinredning, ca trettio sittande plus ett barhäng. Och ägarna Linnéa och Peter har järnkoll på allt, från inköp, förberedelser och matlagning till matsalen. Det märks och det är imponerande. White Guide kommer garanterat att älska ihjäl detta ställe lika mycket som vi andra. Och visst finns det ett nyhetens behag vars intensiva hetta kanske falnar något med tiden. Men under tiden kan jag inte låta bli att rekommendera Ångermanlands godaste råbiff till förrätt och den iberiska grisen till varmrätt.

Gissar att ”Stinky” hade hållit med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s