What´s cooking in Barcelona?

IMG_0919

Det händer mycket i Katalonien just nu och särskilt i gastromotorn Barcelona. Det kan tyckas konstigt att själva staden inte huserat några trestjärniga krogar på åratal, om ens någonsin, med tanke på möjligheterna och resurserna. Istället har regionens gastronomiska stolthet funnits längre norrut efter Costa Brava som Ferran Adriàs El Bulli norr om Roses och Carme Ruscalledas Sant Pau i Sant Pol de Mar. Den tredje giganten var legenden Santi Santamaria med Can Fabes i Sant Celoni. Dessa tre uppehöll länge den toppgastronomiska balansen mellan de ovilligt spanska regionerna Baskien och Katalonien. Det har ju funnits, och finns ju fortfarande, tre tre-stjärniga giganter även där (Arzak, Akelarre och Berasategui) – allt sedan Hedenhös.

Men tiderna förändras. El Bulli stängde butiken. Santi Santamaria gick bort 2011, och stjärnorna dalade med det. Men i skuggan av de stora elefanterna väntar yngre talanger och nya (oheliga) allianser. Att Katalonien skulle stå utan 3-stjärniga krogar är en absurditet och sedan två av dem fallit bort, klev först El Celler de Can Roca fram och fick sin tredje, och blev dessutom utnämnd till världens näst bästa resto efter danska Noma. Ingen dålig badbollseffekt.

Carme Ruscalleda har även hon flyttat fram positionerna inne i stan. Vid sidan av finkrogen Sant Pau styr hon nu även upp verksamheten som kökschef på Moments, och vips fick den (till mångas förvåning) sin andra stjärna. Adriá-skolade Paco Pérez erhöll sin andra stjärna först för sin Miramar i Llanca, och nu i år även för sin Restaurante Enoteca inne i Barcelona (vilket höjde de redan höga ögonbrynen ytterligare). Dessutom håller Santi Santamarias barn ställningarna med två stjärnor och vill uppåt. Men det finns fler tronpretendenter till den tredje (och sista?) tre-stjärniga reston i Katalonien. Martin Berasategui driver Lasarte som även den har två (men han är bask, vilket ligger honom i fatet i Katalonien), och den intressantaste av de alla, supertalangen Jordi Cruz på ABaC, som framstår som den mest välförtjänte av utmärkelsen.

Men, men.

Ser man tillbaka historiskt har gidden knappast delat ut stjärnorna varken logiskt eller rättvist. Så kanske kommer de stora lyxhotellkedjornas nya samarbeten löna sig ändå, och Ruscalleda drar hem den ”sista” stjärnan till Mandarin Oriental, eller Pérez till Hotel Arts. Hoppas inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s