Vart åker vi på semestern i år?

I årets upplaga av Aon Risk Solutions ”Terrorism and Political Violence Map” kan man se var de för tillfället säkraste länderna finns när det gäller terrorism och politiskt våld. Det finns ju naturligtvis andra faror än de som är rent politiskt motiverade; malaria, denguefeber, jordbävningar, rabies, smog, rattfyllerister och andra idioter. Men oroar man sig för just hur just terrorläget ser ut i världen så kan man konstatera att Grönland under kvartal 1: 2013, som enda land i hela världen, är helt riskfritt för politiskt våld och terrorism (endast utmanad av Svalbard som faktiskt verkar ha ett minusvärde på kartan).

Man kan även, något oroande, utläsa att Sverige under samma period är lika farligt som USA, Uzbekistan och Mocambique. Fast vi kommer sannolikt rejtas upp ytterligare en nivå inför kvartal 2,  efter den senaste tidens kravaller och därefter samsas med kollegorna Ryssland, Kina, Mexico, Saudiarabien och Nya Guinea. Våra grannländer Finland och Danmark är dock säkrare än oss, men inte Norge, som får samma varningsflagg som Sverige, Kenya och Turkmenistan.

Om man nu brukar planera sin semester efter Aon Risk Solutions rekommendationer, är Grönland/Svalbard alltså det självklara valet.

De farligaste länderna är självklart krigshärdarna, vartän de nu blossar upp. Stora delar av Central- och Nordafrika och Mellanöstern är illrött på kartan för kvartal 1. Men man även kan konstatera att svenska semesterfavoriter som Turkiet och Grekland numera är lika farliga som Nordkorea, Bangladesh, Venezuela och Algeriet. Vet folk verkligen om detta???

Eller.

Är det kanske så att Aons kvartalsrapport är lika upplyst och dynamisk som det politiskt motiverade våldet? Att ”säkra” platser bara finns rent statistiskt? Förenklade färgskalor i kvällstidningarna förstärker både rädslor och fördomar och hämmar nyfikenheten. Which is bad. Kartboken får aldrig bli kidnappad, förenklad till politiska enfärgsfält. ”Det här landet är gult, och det här landet är rött. Ok, vi väljer det tryggare gula.” Farorna med att inte resa och möta nya människor och kulturer är sannolikt större än att bombsäkra sin villa i Västerbottens inland (gult på kartan och alltså inte lika tryggt som Botswana, Island eller Australien).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s