Kanske dags att boka förlåt-mig-turnén?

20130824-140836.jpg

Rensade just i det där jinxade hörnet av köket där alla halvviktiga papper samlas, där alla plånboksnötta kvitton lämnas, där alla…ja, allt det där som inte har en självklar plats i ett hem: påbörjade (nu värdelösa) SL-remsor, oanvända frimärken från ett antal länder jag inte planerar att återbesöka på ett bra tag, bläckpatroner som inte passar min reservoarpenna, laddarsladdar till elektroniska prylar jag inte vet om de fortfarande existerar, usb-stickor på neonfärgade företagssponsrade band. Ja, listan kan göras i princip oändlig för detta de udda pryttlarnas svarta hål har ingen annan funktion än att vara slutstation för allt det där jag inte vet var jag ska placera.

I detta hörn hittade jag även en makaber samling reliker. Nycklar och nyckelkort till ett antal hotell jag bott på och pinsamt nog  inte återlämnat. Jag skäms. Inget av detta har varit med vilje – inga medvetna souvernirer alltså. Jag checkar ut som vanligt och betalar men av någon anledning finns nyckeln kvar i fickan. Så. Vad gör man med dylika skämskuddar?

Det slår mig att jag i rättvisans namn faktiskt borde resa tillbaka till hotellen och ödmjukt och inkännande återbörda nycklarna till dess rätta ägare. Likt en Håkan Juholt ägna mig åt en ”förlåt-mig-turné”.  Är inte det en riktigt bra idé?

OK. Jag gör det kronologiskt.

Jag inleder starkt ångerfullt på Hostal Loreto i El Puerto de Santa Maria i Andalusien. Den gamla tjurfäktaren som drev sitt underbart bedagade hostal med uppstoppade tjurhuvuden på väggarna, tjurar han själv nedkämpat kommer om han bestämmer sig för att spara mitt usla liv, uppskatta gesten. Hoppas jag.

Därefter flyger jag ner till Sydafrika. I boerbygdernas Bloemfontein väntar säkert ägaren till Acacia lodge på nyckeln till rummet jag nyttjade ett par dagar före julafton. Vilken julklapp att kunna återbörda nyckeln till rum nummer 1.

Från Sydafrika går turen sedan vidare till New York. Skamligt att stadens egen son (!) ska behöva slarva så påtagligt att jag fick med mig två nyckelkort till samma dörr på Hampton Inn.

Jag skyndar mig tillbaka till Europa och min favoritstad i denna världsdel, San Sebastián. Att inte återvända gång på gång till denna stad är en skam. Att glömma nyckeln till anrika Hotel Londres i denna staden i mitt hjärta…ja det känns som en kniv vridits om i hjärtat. Men trots det. Ett återbesök är ett återbesök och jag är ju på en pilgrimage of repentance. So be it.

Sista hållplatsen på pilgrimsvandringen är en lyxresort strax norr om Dubrovnik. SAS Radisson Sun Garden. Långt namn för ett av denna sommars mest uppskattade vattenhål. Blev lite tjenis med direktören som gav mig sitt kort och sa att ”nästa gång säg till innan ni kommer. Vi vill gärna visa uppskattning till våra återkommande…”. Visste han då i vilket ärende jag skulle återkomma? I skammens?

Förlåt-mig.turnén är därmed över för denna gång. Och jag tror att jag kommer känna mig som en bättre människa efter detta.  Jag vet dock inte var Juholts ”glömska” ledde honom. Men jag får säga att jag är rätt nöjd med mina places of oblivion.

An absent minded man´s got to do (at least twice) what an absent minded man´s got to do.

3 reaktioner på ”Kanske dags att boka förlåt-mig-turnén?

 1. Hejsan Steven! Du minns mej säkert inte, men för länge sedan möttes vi i EFS-kyrkan i Sundsvall. Nu möts vi igen via din underbara bok om min barndoms- o numera sommarbygd. Tack!
  Född i Häggvik, jobbat med surströmming fyra somrar, var med o rekade/röjde/märkte de första vandringslederna i slutet av 60-talet, inventerade havsstränder o orkidemyrar, jobbade med Höga Kustenutredningen på Lst med Birger o gläds nu över att din bok hjälper fler våga upptäcka vår skatt.
  Lite skönt också att några av ”mina” pärlor inte finns med – där ser jag fortfarande mycket lite av mänsklig påverkan.
  Allt gott!
  Palle Sjölander
  Sundsvall o Trollarviken

  • Hej Palle!
   Visst kommer jag ihåg dig även om det känns som en enon av tid sedan sist. Kul att du hörde av dig, och riktigt kul att du har så bra koll på det fina världsarvet. Jag skulle gärna höra mer om arbetet med Birger och hur namnfrågan ”egentligen” kom till.
   Och självklart tar man inte upp alla smultronställen. En del får besökarna helt enkelt hitta till själva (om den kan) 🙂

   Tack för de fina orden om boken! Hoppas den kan komma till användning i ngn benficka framöver.

   Allt gott,Steven

   • Tjenis igen!Jodå, boken ligger i min benficka o jag har också givit två ex till kompisar här i Sundsvall.Återkommer om Birger o namnet..Palle

    2013-10-04 skrev Steven Ekholm :

    newtraveller commented: ”Hej Palle! Visst kommer jag ihåg dig även om det känns som en enon av tid sedan sist. Kul att du hörde av dig, och riktigt kul att du har så bra koll på det fina världsarvet. Jag skulle gärna höra mer om arbetet med Birger och hur namnfrågan ”eg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s