Kyligt mottagande i Gori

20140301-142022.jpg
Gori, Georgien

Stalinmuséet är Goris snyggaste byggnad. Utan jämförelse. Och så ville han väl ha det också, skomakarsonen och stadens stolthet, Ioseb Besarionis Dze Dzjughasjvili.
Han var ju själv med i planeringen. Huset han föddes i, med faderns skomakarverkstad i källaren, skulle bevaras. Lösningen: rensa bort resten av kvarteret och bygg ett ståtligt skyddande tak över deras gamla enrummare. En hygglig start.

Jag frågar guiden om en mer nyanserad bild av Stalin inte borde finnas i ett museum.
– Nej, nej. Det här är strikt biografiskt, inte politiskt.

Det stora palatset är full av historiska reliker. Hans kläder, skrivbord, brev, schackspel och dödsmask. Och mängder av officiella gåvor från alla möjliga håll som tack för insatsen under Det Stora Fosterländska Kriget 1941-1945.

– Finns det några gåvor från Sverige?
– Nej, säger hon nästan generat, som om jag passerar en osynlig anständighetsgräns.

Vi går vidare i det utkylda muséet och
jag får lära mig hur Stalin lyckades ”fördröja” krigsutbrottet och spara mängder av liv genom de ädla förhandlingarna mellan utrikesministrarna, Molotov och Ribbentrop.

Vi avslutar turen med ett besök i Stalins personliga, skottsäkra tågvagn som han bl a använde till de berömda mötena i Jalta och Teheran.

Stalins person är i högsta grad levande i Georgien. Min egen guide, Giorgi har talat väl om Stalin och Sovjettiden ända sedan vi möttes. Det här är hans hemmaplan. Men för ett par år sedan tog myndigheterna nattetid ner den stora stalinstatyn som reste sig i parken framför muséet. Utan förvarning och ingen vet vad de gjorde med den. Kanske var detta ett svar till Ryssland som 2008 under inbördeskriget hjälpte Syd-Osseterna till en kluven separatistisk tillvaro i norra Georgien. Ryska armén besköt till och med Gori och stridsvagnarna stod redo att rulla mot Tbilisi.
– Men ryssarna var noga med att inte skjuta på muséet! påpekar guiden.

(Intressant att jämföra med det som just nu händer på Krimhalvön. Man snabbproducerar ryska pass och ger dem till befolkningen vilket gör att Ryssland sedan bara ”försvarar” sina intressen och medborgare. Syd-Ossetien 2008, Ukraina 2014).

Någon tyckte kanske att ha en pampig sovjetisk maktsymbol mitt i stan efter att ryska granater fallit över medborgarna, inte längre var ok. Men muséet finns kvar. Och Stalins barnbarn firar fortfarande farfars födelsedag den 21 december varje år på plats.

Jag frågar guiden när vi skiljs åt varför det är så kallt inomhus när det är vår i luften. Hon har ingen aning.

20140301-151524.jpg

20140301-151910.jpg

20140301-151946.jpg

20140301-152635.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s