Lake Sevan. På spaning efter Armeniens Nautiska Forskningsklubb

20140304-212354.jpg

Jag är som bekant ingen föreningsmänniska. Men. Det finns ju vissa klubbar man bara sååå gärna vill vara med i. En av dessa är The Ayas Nautical Research Club. Orsaken? Det är bara att titta på en karta över Armenien. Landlocked (jag älskar det ordet men drömmer mardrömmar om dess innebörd).
Ett land utan kuster startar en nautisk forskningsklubb 1985 för att återkonstruera en armenisk fartygstyp från 1200-talet endast baserat på info i medeltida manuskript och miniatyrer.
Faktum är att det 20 meter långa fartyget seglade hela vägen från Svarta Havet till Portsmouth när det slutligen färdigställts. Men det var på håret att det aldrig blev något fartyg eftersom Sovjetunionens sönderfall kom emellan. Och frysande och hungriga människor såg båtbyggets träansamling som en åtråvärd källa till värme och kontanter. Klubbens medlemmar turades därför om att sova över i det ofärdiga fartyget för att skydda det mot plundrare. Och sånt gillar jag. En klubb – som verkade mot allt förnuft och mot alla odds, mot elementen om man så vill – vill jag hemskt gärna vara med i. Så jag frågade min vän Artyom om han inte kunde ta kontakt med detta mystiska sällskap och fråga om de accepterade internationella stödmedlemmar som dessutom inte skulle störa den dagliga verksamheten nämnvärt. Han lovade försöka – men med den postsovjetiska ursäktande blicken ”och hur tror du att detta ska gå till?”

Vi åkte upp till Sevan, den stora insjön på nära 2000 möh, där fartyget byggdes och sedan premiärseglade. Men där fanns inte många spår. Men sjön bredde ut sig och fördelar liv i ett övrigt vattenfattigt land. På en liten halvö i sjön delades marken av en kyrka från 300-talet och Leonid Brezjnevs lyxvilla (som nu brukas av Armeniens president).

Här fanns dock inga svar. Och slutligen fick Artyom kontakt med klubben som i princip hade lagt sin verksamhet på is. Och inga internationella stödmedlemmar togs in vid detta tillfälle eller i överskådlig framtid.
Men.
Jag ser mig ändå som en slags associativ medlem i deras klubb. Armenian Nautical Research Club Prospect Me.

20140304-212447.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s