Svensk gastro-narcissism retar inte aptiten

Frantzen Lindeberg splittras 476

Jag måste erkänna att jag höll hårt i skämskudden igår när jag såg dokumentären Hunger, om stjärnkrogen Franzén/Lindebergs ekonomiska uppgång och moraliska förfall. Skämskudde för att jag inser att även jag har ett mikroskopiskt ansvar i detta, i denna extremskruvade värld som är fine dining och den sjukliga jakten på michelinstjärnor (och att sedan behålla dem). Jag älskar ju riktigt bra krogar och den sällsynta men euforiska upplevelsen av gastronomisk perfektion; maten, presentationen, servicen och ambiencen är något jag ständigt söker efter. Och skriver om. Och det är ju såna som mig: foodiesar, journalister och bloggare som dessa gastro-narcissister framförallt tjänar. Och naturligtvis giddarnas (den röda och den vita) anonyma domare. Men hur illa det kan gå när girigheten belönas är dokumentären ett utmärkt exempel på. Lojalitet, vänskap och årtal av gemensamt arbete spelar ingen roll när Björn Frantzén gör sig av med sin kompanjon Daniel Lindeberg i jakten på den där tredje stjärnan. Det var beklämmande att se hur dämpade, nästan skrämda personalen var när BF berättade att Daniel inte skulle vara med längre och hur han känslokallt summerade det hela med ”I´m excited”.

Jag har inte ätit på Restaurant Frantzén. Och är nu ännu mindre sugen på det nu. Girighet är en dålig aptitretare.

Men det verkar vara svårt att hantera stjärnstatusen. Den övergår lätt i hybris, påeldad av andras internationella supernovaframgångar. som exempelvis geniförklarade René Redzepi och Ferran Adriá. Ett annat tråkigt exempel är vår allra främsta exportsuccékock, Magnus Nilsson på Fäviken Magasinet som nu tar steget att bli den första krog i Sverige och vad vet jag, internationellt, som tar betalt redan vid bokningen – och dessutom, non-refundable (”lite som en rockkonsert”). Jag kan inte hitta en enda anständig eller rimlig anledning till detta, förutom kockens självbild som rockstjärna naturligtvis. Kommer man nu sälja Fäviken-bokningar på Blocket framöver? Är det det som är syftet?

Sveriges två dyraste restauranger, Frantzén och Fäviken Magasinet (drygt 2000 pix för maten allena) går sina egna vägar. Galenskap på olika sätt. Men egentligen på samma, tyvärr.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s