Un grande por favor

San Sebastián 4/7

På Gastroteka Ataris välsignade skuggsida, mitt emot barockkyrkan La Virgen del Coro, finns några få utebord. Borden är hårdvaluta när solen står högt. Jag sätter mig där 12.30 med några pintxos och ett glas Albarino. Formellt min frukost.

En av servitriserna petar in en handskriven lapp under servetthållaren där det står att bordet är bokat från 14.30. Gott om tid alltså. Jag lutar mig tillbaka och njuter av skuggan.

Snart dyker de dock upp. Jag blir omedelbart ”hökad”. Två eller tre par har utsett mig till den svagaste bland borden. De ställer sig ett par meter från mitt bord, vända mot mig och väntar. De är redo att kasta sig fram så snart jag visar första tecknet på att vika. Det är kört om man ser dem i ögonen. Det är kört om man visar minsta svaghetstecken (flacka med blicken, ta upp plånboken, känna i fickan) eller lyssnar på deras frustrerade suckar, snabba och hårda. För de ÄR riktade mot mig. Jag förväntas lämna bordet så snart jag nästan har tuggat ur mun, och be om ursäkt medan jag står upp och betalar, så att hökarna kan sätta sig så snart som möjligt.

Men inte denna dag, min första frukost, skulle de få  njuta mitt nederlag. Jag slow-motion-nibblade på min sista pintxo, den med tonfisk, anjovis och peperoni och nästan avdunstningsdrack mina sista droppar Albarino. Men de höll ut. Vända mot mig, två meter ifrån, stirrande, hårdsuckande. Hade det varit sol hade de skuggat mig.

Men slutligen. Likt patagonska gamar som kan se en svensk idiot utan karta i Rio Negro på flera kilometers håll, närmade de sig. Servitrisen likaså. Hon såg på mig, nästan med medlidande. Hon plockar disken, ser på mig, tänker säga något, gamarna bakom henne flaxar extatiskt med fradgan som yrde runt munnen.

Då. Beställer. Jag. En. Kaffe.

– Un grande, por favor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s