Det här med recept

Ibland hittar man skatter som ödmjukar en något. Självbilden av att ha vuxit upp i mormors och morfars kök, hängande över grytor och insupandes kökskonstens allra mest esoteriska hemligheter, emulsioner och sprängda ankor av källarmästaren själv, får sig något av en törn. 

Det första är ju i och för sig helt sant (det med mormor och morfars kök), men knappast det andra. För det är ju det här med följa recept som aldrig riktigt varit något jag gått igång på. Kanske därför jag aldrig gillat att baka. Där är ju recept ALLT. Om man nu inte bakar trolldeg. Min mamma skickade iväg mig med i princip ett enda avancerat (!) recept som jag lärt mig utantill. Korv stroganoff med bottenredning. Det var initialt min paradrätt. Och vem impas väl inte av en tonåring som kan fixa en bottenredning? (Hela min släkt i tio generationer vrider sig säkert i skam efter denna bekännelse). 

Så jag medger att jag började kallsvettas när jag hittade ett recept jag skrivit ihop själv. Långt innan korvstroganoffnivån. Min bidrag till gastronomin som 13-14-åring: Pannbiff a la lök.  

Pannbiff a la lök. Jojo.  Och det som fick mig att svettas (förutom mina pubertala särskrivningar) var detaljer som 75 gr köttfärs, en halv tomat och kanske värst 3 cm gurka (på det andra stället skriver jag dessutom 30 mm gurka! Hur kul är detta? Vem lär sig att älska mat och matlagning på detta sätt? Jag tog snart avstånd mot all matlagning som krävde recept. Jag lärde mig mammas korv stroganoff och resten fick vara. Och jag byggde det jag kan från det. 

Det som ändå är lite sympatiskt är kanske slutkommentaren, ”diska och gör fint”. 

   
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s