Cousin Betty och Hemingway i Pamplona

  
Georgetown, Washington DC. 

Min fantastiska släkting, snart 90 år unga, Betty Anne Reardon har jag skrivit om tidigare här. Men när vi träffades igår vid ”familjereston” Rock Café vid Rockefeller Plaza, pratade vi en del om min kommande bok, Mitt Baskien och särskilt om Pamplona och San Fermin. Jag sa något om att Hemingways ande fortfarande vilar tung över festivalen han odödliggjorde genom sin bok Och Solen har sin gång. 

Hon berättade då att hon var i Pamplona under San Fermin, samtidigt som Hemingway, 1959. Hon var där med en vän som uppenbarligen var så väldigt lik Papa, så denne ideligen fick skriva autografer på tjurfäktningsbiljetter and what not, vilket han gladeligen gjorde. De tyckte båda att detta var ganska lustigt. Tills Hemingway själv fick höra talas om detta. Han blev tydligen rasande att någon hade fräckheten och skrev en arg lapp där han klargjorde att även om två droppar vatten ser lika ut, är de ändå helt olika. 

– I met Hemingway once as well, fortsatte Betty. 

Hon bodde (naturligtvis) på La Perla (som Hemingway och alla tjurfäktarna) och då hennes väninna dessutom hade balkong åt Estafetan, den långa raksträcka mitt i staden där tjurarna springer, gick de upp efter frukosten till väninnans rum för att titta på spektaklet. När de öppnade dörren var det redan tre personer i väninnans rum. Hemingway, hans fru Mary och den inställsamme hotelldirektören som låtit kändisparet krascha en annan gästs rum. 

De såg tjurarna rusa förbi tillsammans och sedan gav sig paret Hemingway därifrån utan att be om ursäkt eller tacka för ”lånet” av balkongen. Kanske anade Hemingway intuitivt att han stött på autografförfalskarna, men Betty tyckte mest att han var irriterad och otrevlig. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s