”Vi beslöto att företaga en fotvandring rundt Pyrenéerna…”

FullSizeRender

Underbar första mening i en bok!

En av mina favoritförfattare bland gamla svenska resenärer är greven, jägaren och skönanden C.A.C. Lewenhaupt. Han reste i och skrev ett antal roliga och ganska galna böcker om framförallt Spanien, Frankrike och Italien, men även ett par riktiga kioskvältare om eldhandvapnens utveckling och även en svensk-rysk parlör för militärer. Eftersom den nu står i min bokhylla och ämnet är aktuellt, bläddrade jag i hans Rundt Pyrenéerna från 1914, för att se om vi delade passionen för Baskien och San Sebastián, som han besökte på slutet av sin resa.

Svaret är ganska definitivt nej.

Eftersom alla jag någonsin träffat som varit i San Sebastián älskar staden, så kommer här några tillnyktrande tablåer från grevens korta besök i början av 1900-talet.

Det börjar redan på tåget ner från Pamplona.

”Månen gick upp, rund och skinande, och det blev en lifvad färd ner till San Sebastián, jag har aldrig varit med om något dylikt. Vi bara rutschade i väg, utan bromsar, med hisnande fart, utför, utför, genom tunnlar, längs stupande, buktande berg, utefter i mörkret kolsvarta avgrunder, vi kastades om på bänkarna, våra saker skakades ner från hyllorna. Tydligen var personalen road af att åka riktigt fort. En vagn bakom oss spårade ur…och vi stannade ett ögonblick i en tunnel, lyckades häfva upp vagnen på spåret igen samt återtogo omedelbart samma rasande nedåtrusande”.

/…/

”Såsom ofvan är nämndt, anlände vi efter en rätt besvärlig resa till San Sebastián half två på natten. Det duggade och blåste därnere, och som vi tycktes vara de enda hotellbehöfvande resande på tåget, omringades vi ögonblickligen af ett tjog vaktmästare från Continental, Maria Cristina, Londres, Inglaterra, Nizza, La Perla etc. etc., alla med namnen i höga förgyllda bokstäver på mössorna…De formligen sökte med våld bemäktiga sig våra personer och vårt bagage. Vi värjde oss efter bästa förmåga med käppar och paraplyer, samt slogo och stucko omkring oss af alla krafter. Till slut råkade hela samlingen i ett våldsamt inbördes slagsmå l/…/ Sedan vi enligt min uppfattning åkt rundt hela staden, en sak som föreföll onödig i mörkret och duggregnet, stannade vi omsider, kommo i gurgel med körsvennen om priset, kompromissade, finge ett rum, begärde få veta hvad det kostade, funno priset oskäligt högt, kommo i gurgel med hotellvärden, kompromissade och finge äntligen lägga oss vid tretiden…Vi fingo avsmak för San Sebastián redan klockan tre…Sättet att få behålla gäster består ej i att förarga dem. Det är en felaktig uträkning”.

”Om San Sebastián ej visat sig till sin fördel, tack vare regn, bärare, droskkuskar och hotellvärdar, så var detta icke fallet med Biarritz.”

Som tröst, även om inte greven noterade detta i boken, så ligger ju även Biarritz i Baskien. En tam tröst för honom dock.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s