Ge mig lite sodavatten…

För några år sedan befann jag mig vid den fina marknaden i San Telmo, Buenos Aires. Bland all  bric-a-brac som jag mer än gärna hade tagit med mig hem (keramik, stenkakor, kulörta fjädrar, gamla musköter och Evert Taubes luta and what not) men naturligtvis inte kunde då jag ju skulle vidare ner till Patagonien, köpa en häst och korsa Rio Negro under ovanligt vanskliga förhållanden, fick jag plötsligt syn på dessa enastående skönheter; sodavattenflaskor från 30-40-talen, som fullkomligt osade av en romantisk men för alltid svunnen era av tango, kaféliv , bandoneon och amor. Tidsmaskiner helt enkelt. Och jag kan inte stå emot tidsmaskiner var än de dyker upp.

Stenkakor och musköter fick därför vara, men dessa två var jag bara tvungen att köpa. Men de skulle aldrig få plats i sadelväskorna. Än mindre hållit med tanke på att min häst vid två tillfällen blev så skrämd att han slet sig och trampade sönder sadelväskorna och allt däri (med sadeln hängande under magen…). Inga vintagesodavattenflaskor i sadelväskorna alltså. Jag frågade om mannen kanske kunde hålla de åt mig några veckor. Nej, det kunde han inte. Om jag betalade i förskott (nu var jag desperat) och hämtade dem när jag kom tillbaka då? Ja, det gick. Nästan för lätt. Med befogad oro lämnade jag marknaden en massa pengar fattigare.

Ungefär en månad senare återkom jag till marknaden i San Telmo. Och där stod skönheterna och väntade på mig. Påsen lämnades över som om affären hade skett där och då. Och nu står de i fönstret i arbetsrummet och distraherar mig lagom mycket. Kan man verkligen inte återuppta det civiliserade bruket att ha sodavatten på barerna och på kaféerna? Lovar inte sno flaskorna.

En reaktion på ”Ge mig lite sodavatten…

  1. Mycket välkomna till trevliga Argentina och Sydamerika! Det finns fantastiska platser och underbart djurliv här. God mat och goda viner. Kultur och tango scenen. Men framförallt gästvänliga människor som ska göra att ni känner er välkomna. Besök gärna min hemsida med massor med tips helt på svenska tack: https://www.argtour.com/index-se.html
    Ha en trevlig resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s