Tamborrada. Värmande kostymdrama deluxe i San Sebastián

dscf2016

19/1 En god vän liknade igår vintervädret här i San Sebastián med det i Sibirien. Jag tror inte hon varit i Sibirien, men hon har faktiskt varit i Kiruna om det kan vara en slags bedrift klimatmässigt. Men visst kan det vara kallt även här om temperaturen ligger kring noll och havet som omger stan bidrar med sin fukt. Men nä, det blir ändå aldrig sibiriskt klimat här i San Sebastián. Från min bord på Victoria Café, såg jag precis en surfare i våtdräkt, blött hår och bräda vandra förbi och solen som tittar fram värmer ryggen.

Hela staden laddar nu för det som många lokalbor menar är den allra främsta festivalen, bland de många som firas här. Tamborradan, eller San Sebastiándagen, har gamla anor här i stan och engagerar enormt under det dygn den äger rum. Tusentals människor marscherar till musik och trummar välregisserat på olika sorters trummor. I år är hela 4997 barn med. Alla är organiserade genom sina olika föreningar och skolor. De vuxna kommer oftast från stadens många olika txokos – sociedádes gastronómicos, därav de två utklädningsalternativen, soldatuniformer från Napoleonkrigen eller klassiska kockmunderingar! Men matkopplingen gör också detta till en av årets verkliga matfester. Oavsett om man äter hemma med vänner, på restaurang eller på sin txoko, satsas det bara på det allra bästa Baskien har att uppbringa i matväg. Middagen i kväll leder fram till Tamborradan.

Så i natt klockan tolv startar spektaklet och pågår sedan i 24h. Start och mål är på Plaza Constitución i Parte Vieja. Och om inte detta värmer den baskiska vinterkylan, gör inget det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s